Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság cikke

A horvát tengerparti apartmanok iránt már az elmúlt évben megélénkült a magyar befektetők érdeklődése, s ez a trend idén is megfigyelhető. A vásárlók − mint Lengyel Stefánia, az Adria Home ügyvezetője kifejtette − egyrészt a magasabb jövedelmű honfitársaink, másrészt az ország tengerpartját kedvelő gyermekes családok. Míg az előző réteg abban bízva fektet be, hogy a horvát tengerparti ingatlan értéke emelkedik Horvátország EU-s csatlakozásának közeledtével, az említett családok kisebb megtakarításaikat a Balaton vagy a Velencei-tó partja helyett itt költik el, többnyire olyan ingatlanra, amelyet a saját használat mellett egy-két hónapra bérbe is tudnak adni. Ez nem rossz bevétel, hiszen a főszezonban a bérleti díjak − ingatlantól, helytől függően − napi 70−120 euró között mozognak, míg a szezonon kívüli időben átlag 40-50 euró körül alakulnak. A kínálat használt és új lakásból, házból Isztriától kezdve Dalmáciában és a Kvarner régióban egyaránt sokszínű. A befektetési célú vásárlók többnyire új ingatlanban gondolkodnak, mivel ezek az első évtizedben garantáltan tartják az értéküket − osztja meg tapasztalatait az ügyvezető.

Az 6-9-12 lakásos új apartmanházbeli lakásokat − ilyenek épülnek több helyen − például Pag szigetén 70-80 ezer eurótól, míg a Karlobagban épülő, nívós, panorámás apartmanházban a 30 négyzetméteres apartmanokat 140 ezer euróért kínálják. A Senj külvárosában épült, új, panorámás apatmanok ára 63−98 ezer euró között szóródik. A foglaló az ingatlan vételárának 10 százaléka, a fennmaradó részt pedig átutalással kell teljesíteni.

Soha nem látott lehetőségekkel kecsegtet Spanyolország, mondja Vasenszkyné Ragó Lujza, a Sentosa Kft. ügyvezetője. A Costa del Solon fekvő Marbellán az árak 30-35, de távolodva a tengertől akár 40-50 százalékkal is csökkentek a 3-4 évvel ezelőttihez képest. Sok a bankokhoz visszakerült, vadonatúj ingatlan és a készpénzes érdeklődő, főleg norvég, svéd és holland befektető. A kínálat bőséges, a 60-70 ezer eurós apartmanoktól kezdve egészen a több százezer eurós villákig. Találni a palettán 35-40 négyzetméteres stúdiólakást már 70-75 ezer euróért, vagy 150 méterre a parttól 90-100 négyzetméteres panorámás lakásokat 200-220 ezer euróért. A luxuslakóparki 40 négyzetméteres teraszos lakásokat Marbella kertvárosi részén a korábbi 400 ezer helyett most 265 ezerért kínálják, s 1,6 millió helyett már 780 ezer euróért megszerezhető egy 300 négyzetméteres nagykertes villa, néhány percre Puerto Banus kikötőtől.

Falussy Gábor, a Bonavida Hungária magyar irodájának vezetője megerősítette: a válság okozta jelentős spanyol áresést elsősorban a nyugat-európai befektetők igyekeznek kihasználni, de kevés számú magyar is található az érdeklődők sorában, akik a bizonytalan hazai helyzet miatt elsősorban "pénzmentő" céllal fektetnek spanyol tengerparti ingatlanba.