A kedvező folyamatok 2015-ben is folytatódhatnak, az év elején jelentős tranzakciók lezárása várható, amelyek bizonyíthatják, hogy a válság évei után új fejezet nyílhat a magyarországi ingatlanbefektetési piacon.

Magyarország kifejezetten jó makrogazdasági mutatókkal rendelkezik, a hazai kereskedelmi ingatlanpiac relatíve olcsó, a finanszírozási körülmények folyamatosan javulnak, valamint az adózási feltételek is vonzók a befektetők számára - összegzi a most tapasztalt fellendülés okait Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Emellett véleménye szerint külső tényezők, például a globálisan alacsony kamatkörnyezet, valamint a befektetők erősödő kockázatvállalási hajlandósága, az ingatlaneszközök növekvő népszerűsége is pozitívan hathatnak a magyarországi ingatlanbefektetésekre.

 

Forrás: OTP Ingatlanbefektetési Alap, JLL

A magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac javuló kilátásai, jelentős fejlődési potenciálja mellé társuló kedvező árszint ideális terepet jelenthet most azok számára, akik befektetési beszállási pontot keresnek. A budapesti irodapiac mutatói egyre jobbak, a bérlők aktivitása erősödik, az IT-szektor, a szolgáltató központok és az állami szféra irodaigénye folyamatosan nő.

Idén szeptemberre 16,9 százalékra csökkent az irodapiaci kihasználatlansági mutató, amely az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke - részletezi Tuza Rita, a JLL vezető elemzője. Hozzáteszi: a kiskereskedelmi szegmens a belső fogyasztás növekedéséből és a reálbérek emelkedéséből profitálhat sokat, míg a logisztikai szegmensben már az idén is rendkívüli aktivitás volt tapasztalható, hiszen közel 260 ezer négyzetméternyi ipari ingatlanterületet adtak bérbe január és szeptember között. Az idei év utolsó negyedévében, valamint 2015 elején további jelentős befektetési tranzakciók lezárását várják a kereskedelmi ingatlanpiacon, amelyek megerősítik, hogy tartós lehet a változás - véli Tuza Rita.

A szakértő szerint a külföldi tőke óvatosan növekvő beáramlása mellett a magyarországi intézményi befektetők, a belföldi ingatlanalapok is aktivizálták magukat, utóbbiak szerepe az elmúlt időben folyamatosan nőtt. Mindezek mellett a már meglévő befektetési volumen nagy részét külföldi szereplők adják. A külföldi befektetők összetétele is megváltozott, a közel-keleti és távol-keleti befektetők jelentősége érezhetően erősödött, emellett a brit és az amerikai hátterű magántőke-befektetők is egyre aktívabbak.