A korábban üzleti funkciókkal, lakásokkal, műtermekkel működő ingatlan műemléki - a szerkezetét is érintő - felújítási költségei meghaladták az önkormányzat anyagi lehetőségeit, s biztosak voltak abban, hogy a következő években sem tudnak több milliárd forint uniós forrást bevonni a fejlesztésbe - mondta a szerződéskötést megelőzően Rogán Antal. A nyílt, több fordulós nemzetközi pályázatból kettő eredménytelenül zárult, s ugyan egyszer eljutottak a szerződéskötésig, el kellett állni az üzlettől - ismertette.

A belvárosi önkormányzat a napokban, zárt ülésen döntött a "Párisi Udvar" eladásáról, a vevő a Párizs Property Kft., a vételár 2,1 milliárd forint- adta először hírül a Varosszive.blog.hu.

Régi ismerősök a vevők

A polgármester a Mellow Mood csoportot garanciának nevezte arra nézve, hogy a "régi ékszerdoboz nem megy veszendőbe", nem áll több évig üresen, hanem egy fontos és színvonalas budapesti ingatlanfejlesztés valósul meg. Hozzátette: a fejlesztők egyik legszínvonalasabb munkája a szintén belvárosi Klotild Palota, s ez szavatolja, hogy a Párizsi Udvar esetében is minőségre lehet számítani.

Rogán Antal szavai szerint a fejlesztők befektetőt vontak be az ingatlan megvételébe, a fejlesztést és az üzemeltetést pedig maguk vállalják. Kiemelte azt is, hogy a szerződés felújítási garanciákat is rögzít, két éven belül engedélyes terveket kell letenni, 7 éven belül pedig be kell fejezni a fejlesztést. Az épület átadásakor értékleltár készült, s rendelkezésre állnak az értékmegőrzésre vonatkozó műemléki előírások.

A Párizsi Udvart 2,1 milliárd forintért vásárolták meg, az önkormányzat a befolyt összeget - pályázati forrásokkal kiegészítve - visszaforgatja a környék társasházainak homlokzati felújítására.

Konferenciahelyszín és ötcsillagos apartman hotel lesz

Zuhair Awad, a Mellow Mood Group egyik tulajdonosa, ügyvezetője arról beszélt: eredeti állapotában szeretné újra látni az épületet, amelyhez 1980 óta nem nyúltak hozzá. Hozzátette: az épületben vendéglátóhelyeket, konferenciahelyszínt és ötcsillagos apartman hotelt szeretnének létrehozni, már keresik a tervezőket. Kiemelte azt is: amellett, hogy új turisztikai központ épül, a beruházás új munkahelyeket fog teremteni, s elsősorban magyar alapanyagokat fognak felhasználni.

Sameer Hamdan, a cégcsoport másik tulajdonosa és ügyvezetője arról beszélt: 1986 óta vannak Magyarországon, s 1997 óta fejlesztenek ingatlanokat. Szavai szerint a turisták Budapestet a kis Párizsnak tartják, s bízik abban, hogy a megújult udvarban is élvezik majd ennek szépségét.

(Fotó: Google StreetView)