Már az új, szeptember közepén hatályba lépett feltételek szerint igényelhető a családi otthonteremtési kedvezménye (csok) a Takarékok országszerte 1500 fiókjában. A csokigénylés feltételei lényegesen kedvezőbbek lettek, aminek köszönhetően már az elmúlt héten jelentősen nőtt az otthonteremtési kedvezmény iránt érdeklődő új, illetve visszatérő ügyfelek száma - mondta Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója.

Véleménye szerint nemcsak az érdeklődők, hanem az igénylések számának növekedése is várható, mivel a csok olyan fontos feltételeit módosította a kormány, mint például a használati megosztás elfogadása, vagy a gyermekekre vonatkozó életkori korlát 20-ról 25 évre való emelése, amely jelentősen kibővítette a kedvezményre jogosultak körét. Szabó Levente szerint az igénylések növekedését a kedvezőbb feltételek mellett a lakáspiac dinamikus felfutása is húzni fogja.

Jelentős könnyítés, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló lakásokra is igényelhető az otthonteremtési kedvezmény, amennyiben a tulajdonosok használati megosztással rendelkeznek. Ugyancsak pozitív irányú változás, hogy 30-ról 90 napra nőtt a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásának határideje, mivel a korábbi követelmény sok esetben nehezen volt teljesíthető az ügyfelek egyéb elfoglaltságai miatt. A tervezőasztalról értékesíthető lakásokra vonatkozó módosítás ugyancsak érdemben fokozhatja a kedvezmény iránti érdeklődést, az új igénylések jókora részét várhatóan a tervezőasztalról vásárolható új lakások vevői nyújtják majd be.

A Takarékbank várakozásai szerint a csok, valamint az olyan egyéb, az otthonteremtést támogató kormányzati intézkedések, mint az új lakás áfájának szignifikáns csökkentése, hatására robbanásszerűen nőhet az újlakás-építések száma Magyarországon. A tavalyi mintegy 8 ezret követően 2016-ban 11-12 ezer új lakás épülhet a kiadott építési engedélyek alapján. A növekedés 2017-ben tovább gyorsulhat, amikor is 2016-hoz képest 100 százalékkal több, akár mintegy 24 ezer egységgel is nőhet a hazai újlakás-piac.

A fővárosi lakáspiac drámai mértékű élénkülése mellett a társasház-, illetve lakópark-építések felfutása tapasztalható Győrben, illetve Debrecenben is. Mindemellett a bank elemzői szerint az önerős családi ház építések területén is jelentős fellendülés várható. Az építési engedélyek száma már a válság előtti szinteket idézi: 2016 első hét hónapjában 72 százalékkal nőtt a lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma az előző év, és több mint megduplázódott 2014 hasonló időszakához képest. A bank várakozásai szerint 2017-ben 10,6 százalékkal bővülhetnek a beruházások, amelyben a csok és az újlakás-áfa csökkentés hatása is szerepet játszik majd.