Az NSK keddi közleménye szerint a két létesítménynél lezárult a rekonstrukció megkezdéséhez szükséges szerzői jogi vizsgálat. Mivel a Velodrom esetében "nem állapítható meg a tervek jogtulajdonosának kiléte", nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat indul a tervek elkészítésére - a kiírás pontos részleteiről a közeljövőben születik döntés. Az új Puskás Stadionnál viszont egyértelműen be lehet azonosítani a tervek jogtulajdonosát, így a törvényi előírásoknak megfelelően a meghívásos közbeszerzési eljárásra az eredeti terveket készítő Középülettervező Vállalat jogutódja, a Közti Zrt. kapott meghívást.

Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos április 23-án jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében különleges, a világon is egyedinek számító eljárással épülhet meg a nemzeti futballaréna, ugyanis "stadion a stadionban" koncepcióval a mostani Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény. A 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén adják át. A beruházás 70-90 milliárd forintba kerül.

A Közti Zrt. korábban több, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként kezelt rekonstrukció tervezésére kapott megbízást. Az öt építészstúdiót egyesítő társaság szabhatja meg a Kossuth tér, a Várkert Bazár és a Budai Várnegyed arculatát. A cég mindemellett az elmúlt években több, uniós támogatású kórház felújítási és -bővítési munkában is részt vett, illetve részt vesz.

A Közti tavaly - 2010-hez hasonlóan - ismét egymilliárd forint feletti nettó árbevétellel zárta az évet, a 2011-es nettó 435,2 millió forintról 2012-re 1,014 milliárdra nőtt forgalma, az üzemi tevékenységének eredménye a tavalyelőtti 13 milliós veszteség után 10,5 milliós pluszba fordult. Az adózott eredménye 1,5 millióról 16,5 millióra nőtt - derül ki a Céginfo.hu és az E-beszámoló portál adataiból.

A Közti az 1949-ben alapított Középülettervező Vállalat jogutódja. A társaság több építészirodát egyesít, tavaly hatot, jelenleg ötöt: a Bordács, Marosi, Pottyondy, Skardelli, Tima stúdiót (a Tompos stúdió kivált). A Közti honlapjáról kiderül, hogy több évtizedes fennállása alatt számos középületet tervezett (szálloda, kórház, sportintézmény), de mellettük ipari-, kereskedelmi- és lakóépületek tervezésében is van referenciája. Részt vett többek közt a Budai Vár, a Magyar Állami Operaház, a Pesti Vigadó és a Hungária Kávéház rekonstrukciójában, a Hilton és az Átrium Hyatt szállodák, a Magyar Kereskedelmi Kamara székháza, a Dorottya Udvar Irodaház és Budapest Sportcsarnok tervezésében. 2003-as munkái között szerepel a Budapest Sportaréna, a Pannonhalmi Főapátság főépülete és a hódmezővásárhelyi uszoda; az iroda készítette a Rózsavölgy lakópark (2007-ben), a Soho Hotel (2008), a Marmara Szálloda (2009) és a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2-es termináljának bővítési (SkyCourt) terveit is (2011).

Adatokért, nagyításért kattinston az ábrába!