A londoni lakásdrágulás és az ottani lakásárak számos hírben megjelentek az elmúlt években. Az áremelkedésnek most vége - derül ki a CNN Money cikkéből.

A harmadik negyedévben ugyanis 0,6 százalékkal mérséklődtek az árak, csökkenésre pedig a válság óta - az elmúlt nyolc évben - nem volt példa. Az átlagár 472 ezer font - több mint 166 millió forint -, ez egyébként az országos átlag duplája. Emellett tízéves távlatban 56 százalékos emelkedést jelent, így a mostani 0,6 százalékos csökkenés marginálisnak tűnik, inkább az esetleges tartós fordulat miatt érdekes a friss adat.

Pozitív és negatív forgatókönyv

A elemzők már régebb óta figyelmeztettek, hogy a brexit miatti bizonytalanság, a gazdasági teljesítmény rossz hatással lehet a londoni ingatlanpiacra, például elűzheti a gazdag külföldi vásárlókat.

Ráadásul elképzelhető, hogy a Bank of England a következő időszakban emelni fogja a kamatszintet, ez pedig megdrágítja a jelzáloghiteleket, közvetve ez is negatív hatással lehet a piacra. A cik szerint azonban vannak elemzők, akik úgy látják, ha eltűnik a Brexit miatti bizonytalanság, a londoni lakásárak újra emelkedő pályára kerülhetnek.