Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexének értéke 2016 októberében +4 illetve -2. A fővárosi index csaknem 4 ponttal magasabb az egy negyedévvel ezelőttinél, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám gyakorlatilag megegyezik a júliusi adattal, a javulás hibahatáron belüli. Az egy évvel ezelőtti értékeket a fővárosi mutató 10, az országos 7 ponttal haladja meg.

A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci indexek egy-egy számba sűrítik az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiacnak) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet adnak az ingatlanpiaci kilátásokról.

Fővárosi és a magyarországi GKI-MGYOSZ ingatlanpiaci index, 2006-2016
Kép: Forrás: GKI felmérések

A GKI negyedévente méri fel a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveit, szándékait és kilátásait. Az idei évtől a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) támogatásával valósulnak meg a felmérések. Októberben 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1279 vállalat válaszolt a kérdésekre. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Lakáspiac: a panel lett a sláger

A fővárosi lakáspiaci index 2016 októberében 2 ponttal nőtt, míg az országos mutató értéke gyakorlatilag nem változott az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Budapesten a pesti belváros és zöldövezet valamint a panellakások esetében következett be a kilátások javulása. Kelet-Magyarországon a családi házak kivételével kissé javultak a várakozások, ugyanakkor a nyugati országrészben a panellakások kivételével kedvezőtlen irányú a változás.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások alig változtak az előző felméréshez képest. A biztos szándékú körben (tehát, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 16 százalékos csökkenést, a valószínű szándékú körben 8 százalékos növekedést mért a GKI.

Nyolcéves csúcson a lakásvásárlási hajlandóság

Ez a kisebb elbizonytalanodás egyfajta negatív korrekciót jelent, a korábbi, jelentős lelkesedés kicsit csökkent, de a pozitív tendencia továbbra is érezhető. Az egy évvel ezelőttihez viszonyítva impozáns a növekedés: az előbbi kör 23, az utóbbi is 62 százalékkal bővült. A lakásvásárlási hajlandóság 8 éves csúcson áll - hasonlóan kedvező adatok 2008 végén voltak regisztrálhatók.

A lakásfelújításra és korszerűsítésekre vonatkozó kilátások esetében elég komoly a visszaesés az egy negyedévvel ezelőtti felmérés eredményeihez képest. Az ilyen akciókra biztosan vállalkozók aránya 28, a valószínűleg vállalkozóké 2 százalékkal csökkent. Éves összehasonlításban az előbbiek száma 24 százalékkal csökkent, az utóbbiaké viszont 25 százalékkal növekedett - azaz összességében még így is pozitív a kép.

Mi lesz az árakkal?

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten lényegében megegyeznek az egy negyedévvel ezelőttivel. Áremelkedésre a következő 12 hónapban a válaszadók 28 százaléka, kisebb-nagyobb árcsökkenésre pedig 19 százalékuk számít. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés továbbra is 1 százalék körüli. Érdeminek mondható, 2 százalék körüli vagy feletti áremelkedés a budai oldalon illetve a pesti belváros divatos részein valószínű. A keleti országrészben a következő egy évben 2, míg nyugaton átlagosan 3 százalék körüli áremelkedés valószínű, az erős területi differenciák fennmaradása mellett.

A GKI fővárosi telekpiaci indexe októberben 4, az országos mutató 5 ponttal emelkedett az előző felméréshez képest. Így az országos index csaknem visszatért a fél évvel ezelőtti szinthez, a fővárosi még kissé elmarad attól. A kapott válaszok alapján a következő 12 hónapban 3-6 százalék áremelkedés valószínű a telekpiacon.

Elbizonytalanodás az irodapiacon

Budapesten és környékén 2014-től 2016 közepéig a kihasználtság felmérésről-felmérésre javult. Júliusban stagnálást, októberben némi visszaesést tapasztalt a GKI. A válaszadók szerint 2016 harmadik negyedévében az átlagos kihasználtság 83,6 százalék volt, ami csaknem egy ponttal kisebb az egy negyedévvel, de 3 ponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Kelet-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőtti 75 százalékos kihasználtság 71 százalékra, míg Nyugat-Magyarországon a júliusban mért 81 százalékos mutató 75 százalékra csökkent.

Az irodapiaci kilátások az elmúlt két évben elég hullámzóan alakultak, nincs határozott tendenciájuk. 2016 októberében a GKI irodapiaci indexeinek értéke a fővárosra vonatkozóan gyakorlatilag nem változott, az ország egészére vonatkozóan viszont 4 ponttal csökkent. Éves összevetésben a fővárosi index 2, az országos 4 ponttal csökkent. Az irodabérleti díjak terén a stagnálásra számítók vannak jelentős többségben. Budapesten és környékén illetve a keleti országrészben átlagosan 2 százalékos díjemelkedésre lehet számítani. Nyilván lokációnként nagyon eltérő mértékben.

Érezhető javulás az üzlethelyiség-piacon

A kiskereskedelem várhatóan a jövőben is bővülő forgalmat produkál, de a verseny továbbra is kiélezett. Mindez pezsgésben tarthatja ezt a területet - véli a GKI. A közeljövőben csak néhány új belépőre és terjeszkedőre lehet számítani, de ezek is inkább a már meglévő kapacitásokat fogják hasznosítani. Októberben elváltak egymástól a fővárosi agglomerációra illetve a Magyarország egészére vonatkozó üzlethelyiség-piaci indexek. Az előbbi értéke ugyanis 4 ponttal nőtt, míg ez utóbbi lényegében nem változott. Az egy évvel ezelőtti szintet e két index rendre 14 illetve 6 ponttal haladja meg. A felmérés válaszadói nem számítanak a bérleti díjak érdemi emelkedésére a következő egy esztendőben.

Logisztikai ingatlanpiac: emelkedhetnek a bérleti díjak

A GKI raktárpiaci indexe októberben a fővárosra és az ország egészére vonatkozóan is 7-7 ponttal emelkedett az előző felméréshez képest. Az egy évvel ezelőttinél a fővárosban és az ország egészében is 14-14 ponttal magasabb a 2016 októberi indexérték. A logisztikai ingatlanpiacon az elmúlt időszakban érezhető a bérlői kereslet élénkülése (kisebb hullámzásokkal), de egyelőre inkább csak a fővárosi és az ezt övező területeken.

A fővárosi agglomerációban 85, a nyugati országrészben 82, a keleti régióban 76 százalékos a raktárak kihasználtsága. Idén júliusban ugyanez a három adat rendre 85, 86 és 80 százalék volt. Budapesten és környékén illetve a nyugati régióban várható a bérleti díjak emelkedése (2-4 százalékkal), míg a keleti országrészben stagnálás valószínű.