A kilátásokat egyetlen számba sűrítő üzlethelyiségpiac-index összességében javuló kilátásokról és egyre erősödő versenyről tanúskodik.

A kiskereskedelmi ingatlanpiacon a fejlesztés, új létesítmény építése igazi fehér hollónak számít. A befektetők inkább meglévő ingatlanok megvásárlásában, semmint új bevásárló-helyek építésben gondolkodnak - írja a GKI. Tavaly viszonylag élénk volt a piac: több kiskereskedelmi egység, többek között két Family Center, valamint Spar, Match és Profi üzletek cseréltek gazdát. A piac fő sztorijai egyáltalán nem derűsek, a Köki bevásárlóközpont csődöt jelentett, a hazai Praktiker lánc is csőd-közeli helyzetben van. Nem segíti a pici mozgásokat a plázastop tavalyi szigorítása sem. Komoly mennyiségű friss, külföldről érkező tőke érkezésére a közeljövőben nem sok az esély - olvasható az elemzésben.

Tavaly megindult a kiskereskedelmi forgalom bővülése, egyelőre azonban a növekedési folyamat szerény mértékű. A bővülő tortából való részesedés megszerzéséért azonban továbbra is erős a verseny, így kiskereskedelmi ingatlanpiac várhatóan továbbra is pezsgő marad. A bevásárlóközpontok esetében a korszerűsítések illetve a változó bérlői igényekhez történő alkalmazkodás miatt szükségessé váló átstrukturálások vannak napirenden.

Budapesten a leginkább optimisták a piaci szereplők

Az üzlethelyiség-piaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek és a keresleti oldal képviselői, azaz a vállalatok várakozásait sűrítik egyetlen számba) közül a fél évvel ezelőttihez képest a fővárosi agglomerációra és az ország egészére vonatkozó is emelkedett. Az előbbi csaknem 8, az utóbbi 5 ponttal. A budapesti index a 2011 második félévi felmérésnél is némileg magasabb optimizmust tükröz.

Az ingatlanokkal foglalkozó cégek a következő egy évre országos átlagban és ezen belül minden részpiacon a túlkínálat csökkenését valószínűsítik. A gazdálkodói szféra is enyhén növekvő kereslettel számol, mind a saját tulajdonú, mind a bérleti szegmensben. A legrosszabb prognózisokat az 50 fő alatti kisvállalkozások, míg a legderűlátóbbakat a 250 fő feletti nagyvállalatok adták.

Az ingatlanosok többsége jellemzően stabil eladási árakra számít, kivéve Budapestet és környékét, valamint Nyugat-Magyarországot, ahol viszont további enyhe árcsökkenést valószínűsítenek. A bérleti díjak terén országos átlagban további áresést jósolnak, a helyi adottságoktól függően jelentős eltérésekkel.