Buda

A III. kerületben egyértelműen élénkülést hozott az egyetemi-főiskolai évadkezdet, az árak emelkedésében ugyanakkor ez nem mutatkozik meg. Érdekes szezonalitás figyelhető meg, miszerint míg nyár elején a garzonokat keresték leginkább, augusztusban a kétszobás volt a favorit (egyetemista gyereknek szülők megveszik, s egy szobát így is ki lehet még adni albérlőnek), addig az ősz beköszöntével az 1+2 fél, 2+2 fél, 3 szobás típusok a legkeresettebbek, s gyerekes családok adják a kereslet nagy részét. A választásban egyértelmű előny a szabályozható, mérhető fűtés, hiszen valós költségmegtakarítást ez jelent. A négyemeletes épületek lakásai átlagosan 20 százalékkal drágábbak. Itt vonzerőt a kisebb lakóközösség jelent.

A XI. kerületben túlkínálatos a panelpiac, s az árak csökkennek. A távfűtés egyértelmű visszatartó erőt jelent a potenciális vevők nagy részének. Az egyetemi kezdés forgalomnövelő hatása csak a központhoz közeli lakótelepeken (Lágymányos, Kelenföld) érezhető. A Panel Plusz programban résztvevő épületek lakásai (nyílászáró csere, szigetelés) ugyanakkor keresettebbek és drágábbak, főleg, ha a felújítás már lezajlott.

Pest

A X. kerületi panelek méltatlanul sorolódnak a fővárosi szinten legalacsonyabb presztízsű lakástípusok közé. Pedig a magas fenntartási költségek miatt nem a legszegényebbek választják a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező kőbányai paneleket. A sok fiatal beköltözése kedvező hatással jár az állomány megújulásában: 8-9 millió forintért igazából a panellakás jelent egyedüli megoldást az első otthonukat megszerzőknek. A jó közlekedés és az alacsony ár nagy forgalmat generál az albérletet kereső egyetemisták körében. A legkedveltebbek a másfél és kétszobás típusok. A nagyon kevés esztétikailag és energetikailag felújított épület egyértelmű versenytársa a téglalakásoknak.

A XIII. kerületben a másfél szobás lakástípus a favorit. A nyár folyamán ezeket 1-2 hét alatt gond nélkül el lehetett adni. A lakás állapota nem döntő tényező, de a kevés számú felújított épület lakásai hamarabb elkeltek. A Dunához közeli lakótelepek lakásárai csak 10-20 százalékkal maradnak el a kerületben jellemző újépítésű lakás áraktól.

A IV. kerületben a kereslet folyamatos a panelek iránt. Az egyetemi tanév kezdete – a központtól távoli fekvés miatt – nem jelent látványos forgalmi élénkülést. Érdekes, hogy a garzonok mellett a háromszobás lakások a leginkább keresettek. Ez utóbbi minden élethelyzetben jó megoldást jelent. Az árak stagnálnak, s az eladónak felújítania sem érdemes eladás előtt, hiszen ezt a plusz költséget sem tudná érvényesíteni az árban. Az erkély fontos választási szempont.

A XIX. kerületben túlsúlyban van a panel típus az állományon belül. Az 1+2 félszobás típus egyértelműen a legkeresettebb (53 m2-es erkélyes, vagy 59 négyzetméteres nagy konyhás). Az árérzékeny vevők inkább az olcsóbb, felújítandó lakásokat keresik. Ugyancsak ez okból az olcsóbb, tízemeletes épületekben gyorsabban lehet eladni a lakásokat. Összességében a kereslet egyenletes, a nyárutó nem hozott forgalmi élénkülést.

A XXI. kerületben 10 milliós a keresési limit, amibe 1+2 félszobás, illetve 2+félszobás lakások is beleférnek. Az V. emelet feletti szintek az esetek nagy részében kizáró okot jelentenek a vásárlóknak. A nyár valamelyest élénkítette a piacot, hiszen a szülők iskolakezdésig szerettek volna beköltözni a megvásárolt ingatlanba. A lakás állapota nem fontos tényező a potenciális vevők döntésekor.

Nyugat

Győrött a távfűtés miatt egyáltalán nem keresettek a panellakások. Egyetemista gyermeküknek a szülők is inkább téglaépítésű garzonlakást vásárolnak. Az eladók próbálják kitartani az árakat, de pár hónap után jellemzően csökkentésre kényszerülnek, hogy eladhassák ingatlanjukat. A panelpiacot egyértelmű túlkínálat jellemzi. Garzont egyáltalán nem keresnek, inkább az 1+2 fél szobás és 2 + fél szobás típusokra van igény.

Dél

Pécsett, az egyetemek miatt az elmúlt három hónapot egyértelmű élénkülés jellemezte. Ez szeptember végéig valószínűleg kitart még. Kisebb, maximum kétszobás lakásokat keresnek a szülők egyetemista gyermeküknek. A városban rohamtempóban újul meg az állomány a Panel Plusz programnak köszönhetően. Az élénk kereslet ellenére az árak tavaly óta csökkenő tendenciát mutatnak.

Szegeden az év elején megemelt távfűtési díj nagy visszatartó erőt jelent a lakást keresőknek, így a panelpiac szinte áll, egyértelműen túlkínálatos. Annak ellenére van így, hogy a panelállomány túlnyomó része átesett az energetikai felújításon. Az első és második emeleti, másfél és kétszobás lakások iránt van a legnagyobb igény. A négyemeletes (lift nélküli) házak egyértelműen előnyben vannak, akár a legfelső szinten lévő lakások is. Az egyetemisták a fenntartási költségek csökkentése miatt inkább téglalakásokat keresnek. Az egyedi fűtés a döntő. A piaci pangás ellenére az árak nem csökkennek.

Kelet

Nyíregyházán folyamatosan keresettek a másfél és kétszobás panelek. A lakás állapota, minősége sokat számít. Az árban nem feltétlenül jelenik meg, hanem gyorsabban eladhatóvá teszi a lakásokat a Panel Plusz programban való részvétel. Az árak összességében stagnálnak. A jobb környéken lévő négyemeletes épületek lakásai a legnépszerűbbek. A főiskolai tanév indulása nem hozott számottevő forgalmi élénkülést.

Közép-Magyarország

Székesfehérvár ugyancsak élen jár a panelmegújítási programban, látványos árkülönbséget a felújított épület azonban nem generál. Leginkább a 2-3 szobás lakások keresettek. A piacon élénk a forgalom, az árak is emelkednek kissé, ugyanakkor ebben helytől függően nagy különbségek vannak. A központtól távolodva 2-3 kilométerrel 1-1,5 millió Ft-tal is csökkenhet a lakások értéke.