A növekedési hitelprogram (nhp) egy torzulást kezel - azt, hogy a bankok nem tudták finanszírozni a kkv-kat -, de ha túl sokáig marad a rendszerben, újabb torzulást okoz, a piac rászokik az olcsó forrásra - fogalmazott Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója a Napi.hu IX. Magyar Ingatlankonferenciáján.. A kkv-hitelállomány negyede az nhp alá tartozik, ami világrekord, de az 1360 milliárd forintból csak mintegy 100 milliárd ment az építőiparba, ami kisebb, mint az ágazat nemzetgazdasági súlya.

A kamatcsökkentések és az nhp a GDP-növekedés felét adták a 2013-2014-ben - a kérdés az, hogy ez a hatás mennyire lehet tartós, mikor tudja segíteni a növekedést a hitelezés már az nhp nélkül. Csak az nhp fokozatos kivezetésére lehet gondolni, a program még jövőre is meglesz, csak az a kérdés, hogy milyen feltételekkel folytatják. Ha azt látjuk, hogy a piaci viszonyok továbbra sem lesznek rendezettek, a bankok nem akarnak kockázatot vállalni, akkor prolongálni kell az nhp-t - fogalmazott Nagy. Hozzátette: ha majd a jelenlegi csökkenés után 4-6 százalékra felmegy a piaci hitelezés növekedési üteme, a jegybank kiléphet.

Nagy Márton
Kép: Napi.hu

Jelenleg 193 ezer nem teljesítő ingatlanhitel-szerződés van, ezekre kell valamilyen megoldást találni, erre a Nemzeti Eszközkezelő és a magáncsőd intézménye nem (lesz) elegendő. Nagy szerint jelenleg nincs a teljes érintett kört lefedő program, a nagyobb/drágább lakásból kisebbe/olcsóbba való költöztetés, mint a rossz adósok kezelését szolgáló programelem például hiányzik. Az igazgató szavai szerint az nhp legújabb változásai - köztük a 2016 végére módosuló lehívási határidő, az intézményi garanciadíjak 2,5 százalékos hitelköltségen túli felszámíthatóságával, az energiatakarékos lakóingatlanok építésének finanszírozása - élénkíthetik az építőipart. Ismerek olyan ingatlanfejlesztőt, aki egy tízmilliárdos projektet fejlesztett nhp-ból, de ha öt kkv összeáll, ötvenmilliárdos projekt is tető alá hozható - fogalmazott egy kérdésre válaszolva.

Lakásépítésre most már úgy is igénybe vehető az nhp, ha a beruházó nem bérbeadásra, hamem továbbértékesítésre szánja a felépítendő ingatlant. Használt lakás esetében viszont csak a bérbeadásra szánt ingatlan vásárlásra vehető igénybe az nhp, továbbértékesítésre nem - húzta alá Nagy Márton.