A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) a MÁV Ingatlankezelő Kft.-vel (MÁV IK) szerződik az általa megvásárolandó ingatlanok műszaki állapotfelmérésére, valamint a vagyonkezelésében álló ingatlanok üzemeltetésére és a kapcsolódó adminisztratív feladatok ellátására - derül ki a NET közbeszerzési tájékoztatójából. A MÁV-céggel hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) közbeszerzési eljárás keretében állapodtak meg, csak vele tárgyaltak, mivel csak ez a cég képes teljesíteni a szolgáltatást a kizárólagos jogok védelme miatt. A MÁV IK-t kormányrendelet jelölte ki a lakóingatlanokkal kapcsolatos üzemeltetési feladatok ellátására a NET számára - közölte lapunkkal a NET. A szerződés értéke nettó 2,8 milliárd forint, ami egy hozzávetőleges érték, a kalkulálható költségek az alábbi táblázat díjai szerint alakulhatnak.

A MÁV IK-vel 2013. január elsejétől érvényes szerződés öt évre szól. A közbeszerzési eljárás becsült értéke legfeljebb 2,8 milliárd forint, amely a maximálisan felajánlható 25 ezer ingatlanra vetítve került meghatározásra a közbeszerzési törvénynek megfelelően - tájékoztatott a NET.

A NET vagyonkezelésébe átvett ingatlanok számát a vonatkozó tavalyi kormányrendelet 2012-re 8000, 2013-ra 15 ezer és 2014-re 25 ezer lakásban határozta meg. Ehhez képest tavaly 600 ingatlant vásároltak meg, idén pedig 10 ezret terveznek.

A NET tájékoztatása szerint a MÁV IK végzi a felajánlott ingatlanok részletes műszaki felmérését, továbbá a lakóingatlanokkal összefüggő műszaki hibabejelentés fogadására telefonos ügyfélszolgálatot működtet, a bejelentett műszaki hibákat kijavítja, sürgős esetben a hibát négy órán belül elhárítja az ország bármely pontján. A cég végzi el a tervezett, vagy eseti állagmegóvási munkálatokat, és meghatározott időszakonként ellenőrzi az ingatlan műszaki állapotát. A szerződésben megjelölt és elfogadott, hivatalos műszaki árjegyzék szerinti, egységes díjakat - például alaprajz elkészítése, térképvázlat aktualizálása, közös képviselői gyűlésen megjelenés - csak abban az esetben számítja fel a MÁV IK a NET felé, ha azok ténylegesen felmerülnek - közölte a NET.

Az elmúlt év végéig összesen 1970 ingatlant ajánlottak fel a bankok a NET-nek, ezekből 600 lakást tudott december végéig megvásárolni a szervezet - mondta korábban Csillag Tamás, a NET vezérigazgatója. Az eddig átvett ingatlanok átlagos bekerülési értéke 3,2 millió forint. A felajánlott ingatlanok 80 százaléka önálló ház, 20 százalékuk társasházi lakás. Az ingatlanok 46 százalékát kistelepülésekről ajánlották fel a tulajdonosok, vidéki városban a felajánlott ingatlanok 37 százaléka, megyei jogú városból 13 százalék érkezett, s csak 4 százalék a budapesti ingatlan.

Tavasszal vélhetően törvénymódosítás születik arról, hogy a korábbi hitelesek a jelenlegi 2 év helyett 5 évig vásárolhassák vissza ingatlanjaikat (amit az Eszközkezelőtől bérelnek) kötött feltételekkel.

 

Díjak
Lakások helyszíni felmérése14 155/15 924 Ft/lakás
A helyiségek felmérése mérethelyes alaprajz felvételével6 270/9 405 Ft/lakás
Földhivatali térképvázrajz aktualizálása6 270 Ft/helyszínrajz
Anyagigazgatási díjanyagköltség 8 százaléka
Adatok rögzítése az ArchiFm rendszerben1 686 Ft/ingatlan
Közös képviselői gyűlésen megjelenés4 327 Ft/óra
Üzemeltetési feladatok ellátása gyorsszolgálattal, sürgősségi feladatok1 857/2 838 Ft/óra
Üzemeltetési feladatok ellátása gyorsszolgálattal, hibaelhárítási feladatok1 857/2 838 Ft/óra
Eseti javítási munkák1 857/2 838 Ft/óra
Lakásvizsgálat, műszaki állapot ellenőrzésére11 943 Ft/lakás
Lakásüzemeltetési általános feladatok4 327 Ft/óra
Biztonságtechnikai felülvizsgálatok:
- erősáramú berendezésé210 Ft/mérési pont
- érintésvédelem137 Ft/mérési pont
- villámvédelmi59 Ft/m2; 4 480 Ft/lakás jegyzőkönyv
Operátori szolgálat, 0-24 óra939 700 Ft/hó
Forrás: TED