Kedvező áron jutott hozzá a Balaton-part egyik legértékesebb területéhez a füredi önkormányzat. A felszámolás sorsára jutott kempinget 2,2 milliárd forintért - a korábbi pályázati ár feléért - vásárolhatta meg a város. A 24 hektáros terület vételárát ez év végén kell megfizetnie Balatonfürednek - mondta kérdésünkre Bóka István polgármester. Ezt hitelből, saját forrásból és pályázati pénzekből tervezik előteremteni.

A kemping területéből két hektár hosszú távú földhasználati jogát értékesítik - tette hozzá a polgármester. A 60-80 évre szóló használati díjból is jelentős bevételre, akár egymilliárd forintra számítanak. A Balaton fővárosának is nevezett Füreden jelentős kereslet mutatkozik az apartmanházak iránt, így várhatóan ezek épülhetnek ezen a kéthektáros területen is. (A  magántulajdonban levő és tavaly nyáron eladott Hotel Füred területén novemberben hirdettek meg apartmanlakásokat, s ezek mind elkeltek.)

A kempinget a város változatlan formában tovább üzemelteti, hiszen ez a válság közepette is nyereséget hozott. Bóka István ugyanakkor valamilyen formában állami támogatásra is számít, mert a területet a nemzeti vagyon részének tekinti. A kemping amúgy elkerülhetetlen fejlesztése egy új befektetési hullámot is  elindíthat a városban.

A most induló uniós fejlesztési szakaszban ugyan kifejezetten turisztikai beruházásokra kevesebb forrás áll majd rendelkezésre, de több olyan lehetőség nyílhat meg, amely kiegészítő turisztikai fejlesztésekre bevonható. Előkészítés alatt áll például egy mélygarázs létesítése, amely a kikötő előtti felszíni parkolót váltja majd fel, s ennek tetejét parkosítanák. Bóka István szerint továbbra is kiemelkedően fontos a magántőke bevonása.

A város a korábbi években is milliárdos nagyságrendben tudott befektetőket bevonni a fejlesztésekbe - s ugyanez a cél az elkövetkezendő években is. A keleti medence kempingeinek közös marketingtevékenysége is célszerűnek látszik, hiszen az egységes külpiaci fellépés - s ezen belül is a német turisták megnyerése - költségtakarékos és hatékony a polgármester szerint.