A fővárosi közgyűlés felszámolását kezdeményezi Rác fürdő és a mellé épült hotel beruházós cégei ellen. Az öt éve elkészült, és azóta zárva tartott fürdőépület és hotel szomorú története ezzel biztosan nem ér véget. A beruházó Rác Nosztalgia Kft. és a Rác Beruházó Kft. ugyanis a felszámolás kimondását követően kártérítési pert indíthat a főváros ellen. Az önkormányzat - amely a tervek szerint a kormány által stratégiailag kiemeltté nyilvánított cégek felszámolási eljárása alatt megvenné az épületeket - a vételáron felül további 1-1,5 milliárd forintot fizethet a beruházónak kártérítésként, és a beüzemelés is mintegy egymilliárd forintba kerülhet.

A közgyűlés tegnap elfogadott javaslatában azt áll, hogy a fürdőt már a felszámolás alatt megnyitnák a nagyközönség előtt, a felszámolóval kötendő üzemeltetési megállapodás alapján. A fürdőépület működőképessé tétele és üzemeltetése a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BHGY) Zrt. feladata lesz, így a fürdő a műszak-technikai vizsgálatok alapján megállapított hibák kijavítása után megnyitható lenne.

A hányatott sorsú budapesti fürdő és hotel a Magyar Fejlesztési Bank 6,2 milliárd forintos hiteléből és a beruházó Rác Nosztalgia Kft. tőkéjéből, valamint állami támogatásból készült el 2011-re. Ünnepélyes megnyitás helyett azonban véget nem érő egyeztetések, tárgyalások és viták következtek, amelyet a főváros részéről a két helyettes főpolgármester: 2014-ig György István, majd Bagdy Gábor neve "fémjelez". A beruházók és a főváros közti lövészárok háború 2013 őszén a megoldás lehetőségét csillantotta fel. Az akkori csődeljárás lezárásával ugyanis úgy tűnt, a felek meg tudnak állapodni: a fürdő a fővárosé, a hotel a beruházóké lesz, és feloldódnak az anyagi ellentétek is. Azonban nem így történt.

Már egy éve a levegőben volt a felszámolás

A főváros ugyan 30 százalékos áron - 6,2 milliárd helyett 2,2 milliárd forintért - kivásárolta az MFB követelését, de ezzel egy cseppet sem mozdult előre a rendezés ügye. A fürdő és hotel megnyitásához ugyanis újabb egymilliárd forintos tőke kellett volna. Ennek egy részét az azóta csődbe ment Széchenyi Bank finanszírozta volna - sőt meglepő módon tulajdonrészhez is jutott a csoporthoz tartozó ITG Rác Kft.-ben -, végül mégis elmaradt az ünnepélyes avatás.

A felszámolás lehetősége az ügyet jól ismerő forrásaink szerint már tavaly nyár óta a levegőben volt, de a közelgő önkormányzati választások miatt ezt nem merte bevállalni a fővárosi vezetés. Még idén februárban is tagadták a Napi.hu-nak a felszámolást, ami most, a mai közgyűlési döntés fényében már kész tény. A vázolt forgatókönyv sem új: döntés a két cég felszámolásáról, az állam stratégiailag kiemeltté nyilvánítja a cégeket, majd a főváros a felszámolótól megveszi a két épületet.

Kártérítést kérhet a beruházó Rác-csoport

A további történések azonban már közel sem ennyire jól meghatározhatóak, a beruházó Rác-csoport ugyanis kártérítési pereket indíthat a főváros ellen. Ezt két jogcímen teheti meg: egyrészt a főváros tulajdonában levő BHGY a korábban megkötött szerződést megszegve nem apportálta a Rác-telkeket, másrészt a BHGY-vel nem kötötték meg a fürdő működéséhez szükséges vízhasználati szerződést. Mindkét esetben a főváros, illetve a tulajdonában levő BHGY tekinthető hibásnak, vagyis szerződésszegőnek. Ezzel ugyanis meghiúsították a fürdő megnyitását, és így komoly veszteséget okoztak a beruházónak is.

A per kimenetele ugyan kétséges, de a Rác-csoport akár 1-1,5 milliárdos kártérítéshez is juthat. Végül az sem tudható, hogy mikor nyithat meg a fürdő és a hotel. Az ötéves zárva tartás alatt ugyanis lepusztultak a gépészeti berendezések, és a 2013 árvíz is komoly károkat okozott a néptelen fürdő épületben. A megnyitás előkészítése egy korábbi becslés szerint akár egymilliárdba is kerülhet. (A Rác Nosztalgia Kft. egyébként már több mint egy éve azt javasolta, hogy a lehető leggyorsabban nyissák meg a fürdőt és hotelt, és a viták lezárásáig a bevételt egy külön számlán kezeljék. De a főváros vezetése erre nemet mondott.)