Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapest VI. kerületének önkormányzata harmadszor írt ki pályázatot az Andrássy út 21. szám alatti műemlék ingatlan eladására nettó 1,337 milliárd forint plusz áfa minimumáron. Az Andrássy út és Székely Mihály utca sarkán álló - a bezárt Il Bacio di Stile áruház melletti, a Balettintézet előtti második - épület egyike azon terézvárosi ingatlanoknak, amelyeket a korábbi, szocialista-szabaddemokrata városvezetés a kétezres évek elején adott el vitatott módon, esetenként áron alul. A Freund Vilmos tervei alapján 1883-ban épült háromszintes, eklektikus bérház (amely az építtetője után Sváb-palota néven is ismert) évekig tartó pereskedés és elszámolási vita után került vissza az önkormányzat tulajdonába - a korábbi vevőkkel az elszámolás még nem zárult le. Az ingatlant a jelenlegi városvezetés tavaly novemberben, majd idén márciusban hirdette meg eladásra.

A korábbi két pályázat dokumentációját többen megvásárolták, de végül nem tettek érdemi ajánlatot. Az érdeklők magyar és külföldi, elsősorban szakmai befektetők voltak, akik nagy valószínűséggel irodákat vagy szállodát építettek volna - tudta meg a Napi.hu a terézvárosi önkormányzattól. Egyesek túl magasnak találták az irányárat. Másokat az tántorított el a vételtől, hogy az ingatlan korábbi eladása miatt egy-két albetétnél tisztázatlan jogi helyzet (például lakáskiürítési per) alakult ki, s eddig az önkormányzat jelenlegi vezetése rajta kívül álló okok miatt nem tudta megoldani. Olyan vevőjelölt is volt, aki az egész ingatlant szerette volna egyben megvásárolni, ám az egyik földszinti üzlethelyiség nem az önkormányzat tulajdona - közölte az önkormányzat.

A földszinti Max Mara luxusüzlet ingatlanának tulajdonosa a Sinvest Andrássy 21 Pro Kft. E cég - sok más ingatlant birtokló társasággal együtt - a Szinva 2001 Zrt. tulajdona, amely Garancsi István, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt érdekeltsége. (Az üzletemberekről bővebben a Napi.hu A 100 leggazdagabb 2016 című kiadványában olvashatnak.) A bérház többi albetétje önkormányzati tulajdon.

A kiírásban meghatározott árnál alacsonyabb vételi ajánlatok esetén a pályázat érvénytelenül zárul. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az ingatlanforgalmi szakértő által meghatározott ajánlati ártól csak felfelé térhet el. Az új pályázaton május 31., 12 óráig lehet ajánlatot tenni. A vevőnek vállalnia kell többek közt azt, hogy a bérleti szerződéseket saját költségén megszünteti, és a leromlott állapotú épületet az örökségvédelmi előírások alapján legkésőbb 2020 végéig felújítja.

Forrás: Google Maps

Egy offshore cég is feltűnt

Az önkormányzati tulajdonban lévő Andrássy út 21-et a helyhatóság 2004 júniusában cserélte el az Andrássy út 4. szám alatt lévő, 397 négyzetméter alapterületű üzlethelyiségért (itt fürdőszoba szaküzlet működött, ami az azóta felszámolással megszűnt SIL Fürdőszoba Kft. székhelye is volt), továbbá 295 millió forint plusz áfáért, valamint a vevők vállalták a bérház felújítását.

A ház vevője az Amelus Kft. volt, amely akkor a Mátyás és Garai ügyvédi iroda és ennek érdekeltségében lévő M&G Ingatlanközvetítő Kft. tulajdonában volt (e cég jelenleg Mátyás László ügyvédé és két leányáé). Az Amelusban 2004 szeptemberében tulajdonosként feltűnt egy offshore cég is, a Marshall-szigetekre bejegyzett Labor Ltd. Az Amelus 100 százalékát 2007 májusában egy tőkeerős spanyol befektető, a Mango ruházati márkáról ismert cégcsoporthoz tartozó Punto FA S.L. vásárolta meg. Majd a társaság átkerült a cégcsoport ingatlanbefektetéseit világszerte kezelő Punta NA S.A.-hoz. A spanyolok fejlesztették többek közt a szomszédos, Andrássy út 23. szám alatti ingatlant is, s hasonló felújítást terveztek az Andrássy út 21. alatt is.

Semmis a csereszerződés

Az ügylet miatt az Andrássy út 21. alatt lakók indítottak pert 2005-ben, mert a tudtuk nélkül és pályázat nélkül döntött az önkormányzat akkori vezetése az elidegenítésről (a lakók ezzel önkormányzati helyett piaci bérlők lettek). A perhez később csatlakozott a Fővárosi Főügyészség is, mert a pályázat nélküli értékesítéssel sérült a közérdek.

A Legfelsőbb Bíróság végül, 2010 októberében semmissé nyilvánította a szerződést, visszaadta az önkormányzat tulajdonába az ingatlant, amely azonban a kártérítési igénnyel fellépő Amelus birtokában maradt. A kerület képviselő testülete tavaly szeptemberben döntött arról, hogy az igazságügyi könyvszakértő által meghatározott összegben, 734 millió forintban elismeri a követelést (az Amelus az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó követelése 2,5 milliárd forint volt), ha az Amelus birtokba adja az Andrássy út 21. alatti ingatlant, s ezt az épület értékesítésére kiírt pályázat bevételéből fizetnék ki - derül ki a terezvaros.hu-n közzétett dokumentumokból.

Mit adnak el?

Vevőre vár 46 darab társasházi külön tulajdonban levő ingatlan, amelyből 36 lakás és 10 nem lakás céljára szolgáló helyiség, amelyek részben lakottak. Jelenleg húsz lakásbérleti szerződés van érvényben, míg üres 14 lakás és nyolc egyéb helyiség. Négynek tisztázatlan a jogi helyzete (jogcím nélküli használattal terhelt két lakás és egy műhely, valamint egy első emeleti, 522 négyzetméteres iroda kiürítése és díjtartozása miatt per van folyamatban). A telek területe 1589 négyzetméter, az ingatlanok együttes alapterülete 4546 négyzetméter.

Lapunk megkérdezte az önkormányzattól, hogy hol tart az elszámolás a kerület és az Amelus között, tájékoztatásuk szerint a tulajdonjog a bírósági ítélet alapján visszakerült az önkormányzathoz, az elszámolással kapcsolatos tárgyalások azonban még zajlanak a helyhatóság, az Amelus Kft. és az Európa-Ház Zrt. között.

Az Európa-Ház a jogutódja az M&V Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, amely a csereügylet keretében 2004 szeptemberében opciós jogot kapott az önkormányzattól az Andrássy út 4. szám alatti üzlethelyiség megvásárlására. Ez a cég az Amelus egykori tulajdonosaihoz köthető, a jogutód társaságnak jelenleg is vezető tisztségviselője Mátyás László és két leánya. (A beszámított üzlethelyiséget így a korábbi tulajdonosok később visszavásárolhatták.) Az opciós joggal 2007 decemberében élt a társaság, 120 millió forint plusz áfáért megvette az üzlethelyiséget. Amikor a bíróság semmisnek mondta ki az Andrássy út 21. és 4. szám alatti ingatlanokra vonatkozó szerződéseket, az Európa-Ház kérte az üzlethelyiség opciós vételárának és a kamatok megfizetését az önkormányzattól. A képviselő-testület tavaly szeptemberben döntött arról, hogy e társaság követelését a vételár összegében, 120 millió forintban ismeri el - amit szintén a most meghirdetett Andrássy út 21. alatti bérház eladásából származó bevételből fizetnének ki.

Büntetőeljárás indult a cserét megszavazó MSZP-s, SZDSZ-es önkormányzati képviselők, illetve az akkori jegyző ellen. Ezt a rendőrség megszüntette, majd újabb négy személyt gyanúsítottak az ügyben, az ő személyükről nem tudunk nyilatkozni - közölte lapunkkal az önkormányzat. Vádemelés még nem történt. (A BRFK gazdaságvédelmi főosztályának korábbi vádemelési javaslata szerint 66,4 millió forintos kár érhette az önkormányzatot.)