Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése augusztusban valamelyest javult júliushoz képest, lényegében visszatért a májusi szintre a szezonálisan kiigazított adatok alapján.  A nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok nem jeleznek érdemi változást: augusztusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 20 és 24 százalék, míg júliusban ugyanez a két arány rendre 22 és 27 százalék volt. A magasépítő cégek helyzetértékelése augusztusban alig változott, a mélyépítőké viszont érezhetően javult.

Az egy évvel ezelőtti felmérésnél az elmúlt időszaki termeléssel kapcsolatban kissé nagyobb elégedettséget regisztrált a GKI, 2015 augusztusában a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya egyaránt 21-21 százalék volt.

Építőipari bizalmi indexek, 2013-2016 (szezonálisan kiigazított adatok)
Kép: A rendelésállomány, valamint a foglalkoztatási várakozások alapján számított mutató az ágazat cégeinek kilátásait egyetlen számba sűríti.

A rendelésállományok értékelése augusztusban tovább romlott, a szezonálisan kiigazított adatok alapján 35 havi mélypontra került. Hasonló megítélést utoljára 2013 októberében mért a GKI. A szezonálisan nem kiigazított adatok csak nagyon enyhe negatív változást mutatnak: augusztusban a válaszadó vállalkozások 16 százaléka számolt be magas, 42 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júliusban 14 és 38 százalék volt. A magasépítő cégek értékelése az előző hónaphoz képest romlott, a mélyépítőké nem változott.

Az augusztusi felmérés az egy évvel ezelőttinél jóval kisebb elégedettséget tükröz: 2015 augusztusában a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya ugyanis 16 illetve 30 százalék volt.

Augusztusban mind a nyers, mind a szezonálisan kiigazított adatok szerint romlottak a foglalkoztatási várakozások. A létszám bővítésére a válaszadó cégek 12 százaléka, annak csökkentésére 20 százalékuk készül. Júliusban ugyanez a két arány rendre 15 és 16 százalék volt. A magasépítő cégek várakozásai romlottak, míg a mélyépítőké kissé javultak.

Az egy évvel ezelőtti a foglalkoztatási tervek a jelenleginél kevésbé voltak pesszimisták: 2015 augusztusában a létszám bővítésére és csökkentésére a válaszadó cégek 12 illetve 14 százalék számított.

Továbbra sem szeretnek időre fizetni a megrendelők

Ismét a kereslet hiányát említik elsőként, kiugró többséggel a termelés bővítését korlátozó tényezőként a piaci szereplők. Második a bizonytalan gazdálkodási környezet, s a top háromban továbbra is ott van a késedelmes fizetés.

Nem változtak viszont az értékesítési árakra vonatkozó várakozások. Továbbra is a közeljövőben stagnáló árszintet várók vannak jelentős többségben (81 százalék). Az áremelést tervezők aránya (8 százalék) kissé alulmúlja az árcsökkenést valószínűsítők arányát (11 százalék). Ugyanez a két arány egyébként júliusban 7 és 11 százalék, tavaly augusztusban 6-6 százalék volt.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében augusztusban az előző hónaphoz képest határozottan javult (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nem kiigazított adatok enyhe javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya augusztusban 14 és 21 százalék, júliusban 14 és 24 százalék volt.