Korábban azt tervezték, hogy már áprilisban elkezdik építeni a varsói pályaudvarral szemben a Chmielna Business Centert, amely - ha 2020-ra befejeződik a beruházás - az EU legmagasabb építménye lesz. A fejlesztés gazdája a HB Reavis szlovák cég - emlékeztet a Gazeta.pl. hírportál.

A toronyház 310 méter magas lesz, ami úgy jön össze, hogy a 230 méter magasan lévő tetőre feltűznek egy 80 méteres árbócot. Ezzel 73 méterrel lesz magasabb, mint Varsó jelenlegi csúcstartója a Tudomány és Kultúra Palotája.

Toronylista

Az EU rekordere a Londonban lévő, 309,6 méteres The Shard (képünkön), amely a Brexit nyomán kikerülhet az uniós versenyből. Ezzel a Commerzbank 300 méteres épülete léphet egyet feljebb a listán. Európa legmagasabb épülete egyébként a moszkvai Szövetségi Torony a maga 374 méterével. A világcsúcsot a dubaji Burj Kallifa tartja 829 méterrel.

Csúcsépítész

A varsói torony mellé még további irodaházat terveznek, az egyik 81, a másik 100 méter magas lesz. Az építési terület 140 ezer négyzetméter. A szlovák befektető még 2011-ben vette meg a telket 171 millió zlotyért (12,3 milliárd forint). A beruházás elkezdését nem segíti, hogy az építési engedély még nem jogerős.

A felhőkarcolót egyébként Norman Foster brit építész tervezte. Az ő nevéhez fűződik a berlini Reichstag újjáépítése, az új Wembley stadion, a frankfurti Commerzbank-székház, a londoni Temze felett átívelő Millennium gyaloghíd és a pekingi repülőtér tervezése. Varsóban a Pilsudski téren lévő irodaházon dolgozott.