Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GVH-nál megerősítették, hogy a jegybank alapítványainak ingatlanvásárlásait nem kifogásolták, bár az erről szóló döntést még publikálták a versenyhivatal honlapján.

A Pallas Athéné Alapítványok hétfői közleménye szerint a GVH engedélyét azért kérték ki, mert felmerült, hogy az MNB és az alapítványok versenyjogi szempontból egy csoportot alkotnak. Az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. a Millenáris Parkban található két irodaházat, a Krisztina körúton álló Buda Palotát, valamint az IT Services Hungary Kft. Debrecenben lévő irodaházát vásárolta meg.

Az alapítványok a vagyonukat nem költik el, a befektetéseik hozamát fordítják társadalmilag kiemelkedően hasznos céljaik megvalósítására. Az állampapír-portfóliót fokozatosan hozamtermelő ingatlanokra cserélik, az Európai Központi Bank állásfoglalásával összhangban - olvasható a közleményben. Fekete Zoltán június közepén közölte, hogy az alapítványi vagyonból 25,2 milliárd forintnyi vagyon került át ingatlanbefektetésekbe, míg az alapítványok állampapír-állománya mintegy 175 milliárd forintra csökkent.

A 25,2 milliárd forint vételárat az állampapírok eladásából, illetve bankbetétekben lévő pénzekből csoportosították át az ingatlanvagyonba. A Pallas Athéné alapítványok - figyelembe véve az Európai Központi Bank észrevételeit - államkötvény portfóliójuk egy részét hozamtermelő ingatlanbefektetésekbe csoportosították át - tette hozzá. Az alapítványok áprilisban kiadott összesítésében 11 ingatlan szerepelt összesen 17,89 milliárd forintos bekerülési áron és 19,498 forint aktuális könyvszerinti értéken.

Impozáns építmények a palettán

Fekete Zoltán ismertetése szerint a vagyonkezelő adásvételi szerződést kötött a WING Zrt.-vel a Millenáris Parkban lévő két irodaház - a Millenáris Irodaház Classic és Millenáris Irodaház Avantgarde - és a Buda Palota megvásárlására. A Millenáris Classic műemléki védettségű épület, az ingatlan korhű külső felújításával és modern belsőépítészeti megoldásaival négy irodaszinten 10 300 négyzetméter területet kínál bérletre. Az ingatlan vételára 25,13 millió euró. Az Avantgarde új építésű, egyedi irodaépülete pedig öt szinten kínál 1965 négyzetméternyi irodát és a tetőszinten egy panorámás tárgyalót, valamint 137 parkolóhelyet. Az ingatlan vételára 6,67 millió euró.

A Buda Palota az 1920-as években épült a Magyar Posta irodaházaként. A 18 500 négyzetméter alapterületű ingatlan műemléki védettséget élvez. Az alapítványok célja az épület felújítása és bérbe adása. Az ingatlan építési engedéllyel rendelkezik, amelyet az eladó WING Zrt. készített elő és kapott meg. Az ingatlan - felújításra előkészítve - 22,3 millió euró vételáron került az alapítványok tulajdonába.

Fekete Zoltán tájékoztatása szerint a budapesti ingatlanok mellett egy debreceni irodaház is az alapítványokhoz került. A Debreceni Innovációs Tudásparkban működő háromszintes irodakomplexum jelenlegi bérlője az IT Service Hungary (ITSH) Kft., Magyarország legnagyobb infokommunikációs munkaadója. Az épületet az alapítványok a Hun-Office Kft.-től vásárolják meg 20,4 millió euróért.