Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vártnak megfelelően alakult az építőipar tavalyi termelése, az ÉVOSZ 2100 milliárdos volumennel számolt, az év végi tényadat pedig 2170 milliárd forint lett - kommentálta a KSH friss jelentését a Napi.hu-nak Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke.

Ennél azonban sokkal izgalmasabb kérdés, hogy hogyan tovább, hiszen hiába nőtt valamennyire az utolsó hónapban az új szerződések volumene, ezek kisebb értékűek lehettek, hiszen a rendelésállomány összességében év/ év alapon 48 százalékos lemaradásban van. A jelenlegi kapacitáslekötés a 2014-esnél 38-40 százalékkal kisebb önkormányzati, állami megbízásokat tartalmaz - mondta az ÉVOSZ elnöke.

Késnek a közmegrendelések

A számokból egyértelműen látszik, az ágazat tavaly még mindig az előző uniós pénzügyi ciklus által finanszírozott megbízásokat teljesítette, az új ciklus forrásaiból, két év elteltével sem született még építőipari megrendelés. Ha 2016 közepére nem érkeznek meg az új uniós pénzügyi ciklus forrásait felhasználó, nagy értékű közmegrendelések, akkor a növekvő lakossági építési megbízások nem tudják kitölteni a keletkező űrt, és 2016 rosszabb lehet 2015-nél - vélte Koji.

A lakáspiac várható élénkülésével kapcsolatban Koji úgy fogalmazott, helyén kell kezelni az új támogatási csomagot, mert a lakásépítés pillanatnyilag mélyponton van. Az ÉVOSZ arra számít, hogy a 2015-ös adatok összesítése után, tavaly 8 ezres bővülésről ad majd számot a KSH, ez idén és a következő két évben is évente 3500-4000 új lakással gyarapodhat, ez a kormányzati ciklus végégig, összesen nagyjából 40 ezer lakás építési megbízását hozhatja az építőiparnak.

Nem csak a csok-osoknak kellene elérhető hitel

Ahhoz, hogy a növekedés dinamikus legyen, szükség lenne rá, hogy a kereskedelmi bankok a csokos ügyfeleken túli körben is 3-4 százalékos THM-mel hitelezzék az otthonteremtést, mert a jelenlegi 5-9 százalékos kamatszint és a két számjegyű THM nem érik el lakásvásárlók, építők ingerküszöbét.

Koji szerint érdemes lenne a lakásfelújítás áfájának visszaigényelhetővé tételéről is elgondolkodni, ami az építőipari megrendelések növekedésén túl a kivitelezések fehéredését is magával hozná, s rövid időn belül költségvetési bevételeket is generálna.

Trend nélkül hullámzott a tavalyi termelés

A KSH számai megegyeznek a GKI idei építőipari prognózisával is - erősítette meg lapunknak Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor a fejlődés láthatóan nem egyenszilárdságú, egy - egy nagy projekt lététől, előrehaladásától függően hullámzott, mindenfajta trend nélkül.

Petz szerint is 2016 az igazi nagy kérdés, a GKI prognózisa egyelőre stagnálást jósol. Az ágazat idei teljesítményében elég sok a bizonytalansági tényező, az azonban biztosnak tűnik, hogy a csok hatása idén még nem, vagy alig jelentkezik majd - mondta Petz Raymund. Véleménye szerint 2016 átmeneti év lesz az építőiparban.