Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eredmények alapján az ingatlanvásárlást, -felújítást tervező ügyfelek jellemzően igyekeznek kordában tartani a felmerülő finanszírozási költségeket. Ennek megfelelően a megkérdezettek egyharmada önerőre, másik harmada az önerő mellett némi bankhitelre támaszkodna, míg minden harmadik megkérdezett családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igényelne tervei megvalósításához.

Kiszámíthatóság kell

A lakáshitel felvételekor a gyors hitelügyintézés és a gyors hitelbírálat kevésbé számít. Az ügyfelek jóval többre értékelik a kiszámíthatóságot: a megkérdezettek 72 százaléka legfontosabb paraméterként a fixálható törlesztőrészletet jelölte meg. Ez a szempont különösen fontos a 30 év alattiak számára, valamint Pest megyében és a nyugati régióban.

Mindezt alátámasztják az UniCredit üzleti tapasztalatai: 2015-ben minden második új folyósítású jelzáloghitel a hosszú távon fixálható kamatozású Stabil Kamat hitel volt. A válaszadók második legfontosabb szempontként az alacsony, akciós egyszeri költségeket jelölték meg, ami különösen a Kelet-Magyarországon élők számára fontos. A válaszadók 33 százaléka szerint hiteltörlesztésre havi 25-50 ezer forint közötti összeget tudna biztonsággal fordítani. Ingatlanvásárláshoz a legtöbben legfeljebb 5-10 millió forintos hitelkeretet választanának.

A megfelelő hitel kiválasztása előtt az érdeklődők 80 százaléka az interneten tájékozódik. Ez a 30 év alattiakra igaz leginkább, de ma már az idősebb korosztály is szívesen használja ezt a csatornát: majdnem minden második 45 év feletti válaszadó is ezt a módját választja az információszerzésnek.

Építés vagy vásárlás?

A megkérdezettek csupán 12 százaléka kezdene építkezésbe, és mindössze 8 százaléka bővítene; a tervek nagy része ingatlanvásárlással és -felújítással kapcsolatos. Kelet-Magyarországon a válaszadók zöme inkább vásárolna, a nyugati régióban viszont csaknem felerészben maradnának a válaszadók régi ingatlanaikban, és felújítással javítanának lakhatási körülményeiken.

A lakás népszerűbb vásárlási cél a háznál, és a legtöbben (73 százalék) használtat keresnek. Az ingatlannal kapcsolatos tervekkel rendelkezők közül minden ötödik gondolkozik új lakás vagy ház vásárlásán - kivéve a gyermekes házaspárokat. Közülük több mint kétszer annyian vásárolnának új építésű ingatlant, mint a gyermek nélküli párok közül. A költségek tervezése a felújításon vagy bővítésen gondolkodók körében is visszafogott: több mint 80 százalékban 5 millió forint alatti összeget kívánnak kiadni erre a célra.

Ki kér a csokból?

A csok iránt az ingatlanvásárlást vagy -felújítást tervezők közül minden negyedik válaszadó érdeklődik, az érdeklődés a gyermekek számával arányosan növekszik.