Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Marco Hekman, a CBRE európai befektetési vezetője kiemelte, mind az amerikai, mind a távol-keleti befektetők érdeklődése töretlen Európa  iránt. Az ingatlanokba allokált pénz a következő időszak alacsony kamatkörnyezete miatt tovább nőhet, utalt itt például a norvég vagy japán nyugdíjalapok növekvő ingatlankitettségére. 2014-ben az ingatlanba fektetett saját tőke meghaladta a válság előtti szintet. A hitelintézetek oldaláról még tart az óvatosság, de egyre nagyobb hitelaránnyal finanszíroznak bankok ingatlanvásárlásokat.

Nyugat-Európa fejlett piacai mellett az észak-amerikai piacok, ázsiai nagyvárosok, és nem-központi európai országok (köztük Magyarország) iránt is nőhet az érdeklődés tavalyhoz képes. A hozamvadászatnál a befektetők a nem-központi piacokra tekintenek és ez Magyarország számára jótékony hatású. Budapest jó befektetési helyszín most a kockázat-hozam elemzés alapján: a kezdeti hozam minden szektorban kiemelkedően magas a régióban, a későbbiekben pedig az ingatlan értékének kismértékű emelkedését várják. Ezért az egy évvel korábbi helyzethez képest a befektetők szélesebb körének lehet érdemes most belépnie a magyar piacra - hangsúlyozta Kibédi Varga Lóránt, a CBRE magyarországi ügyvezető igazgatója.

Kínálathiány várható egyes területeken

A CBRE idei európai befektetői körképe egyértelműen az irodák iránti érdeklődés növekedését jelzi, s bár az az ipari és logisztikai ingatlanok iránti preferenciák is erősödtek, ezekben a szektorokban kínálathiány várható. Az alternatív szektorok is egyre több tőkét vonzanak: az ingatlanhitelek iránti kereslet mutatta a legjelentősebb növekedést az elmúlt két évben, ami a 2012-es 10 milliárd euróról 2014-re 49 milliárd euróra nőtt. 2015-ben a megkérdezett befektetők 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aktívan keresi az adósságvásárlási lehetőségeket, amit a magánkollégiumok (27 százalék), a szabadidő-ingatlanok, illetve az egészségügyi célú ingatlanok (17-17 százalék) csoportja követ, majd a dobogó harmadik helyén az idősotthonok (15 százalék) állnak.

Magyarországon az alternatív befektetések piaca nem összehasonlítható az érett európai országokéval. A kínálat hiánya akadályozza a tőkebeáramlást a szektorba, mindenesetre a jövőben az olyan ingatlanok, mint például a magánkollégiumok, jövedelmező befektetési alternatívát jelenthetnek. Ugyanakkor Magyarországon is érezhetően nőtt a befektetési étvágy  az ingatlanadósságok iránt, főleg ingatlan-portfoliók esetében - e szegmens növekedése rövid és középtávon egyaránt várható - mondta Tim O'Sullivan, a CBRE magyarországi befektetési vezetője.

Ez került a listák elejére

Az európai felmérés alapján a jó minőségű másodlagos ingatlanok iránti kereslet már kismértékben meghaladja az első osztályú eszközökét. A legérdekesebb az opportunista ingatlanok iránti érdeklődés erős növekedése: tavaly még csak a befektetők 10 százaléka kereste ezeket, mára a listájuk elejére kerültek az ilyen ingatlanok. Magyarországon jelenleg a legfelső kategóriás ingatlanokból hiány van a fejlesztések leállítása miatt, így a másodlagos ingatlanok iránt nőhet a kereslet Budapesten is. Érdekes lesz látni azt is, hogyan reagálnak a befektetők az MNB új eszközkezelő alapjának a programjára - mi úgy érezzük, hogy van érdeklődés a bedőlt ingatlanok iránt - tette hozzá Tim O'Sullivan.

Az európai piacok között az Egyesült Királyság maradt a legvonzóbb, majd Németország és Spanyolország következik. A városok között London, Madrid és Párizs a dobogós. A TOP10-es listán egyedüli közép és kelet-európai piacként Varsó vesztett némileg népszerűségéből, ahogy az egész lengyel piac.

A befektetőknek folyamatosan kell alakítaniuk stratégiájukat a hozamok és jövedelmek iránti preferenciáik szerint, minthogy az európai kereskedelmi ingatlanpiacon nincs nyoma a kereslet csökkenésének. A diverzifikáció pedig új piacok és szektorok felé irányítják a befektetőket. Mindazonáltal továbbra is jelentős a kereslet a legjobb lokációk és ingatlanok iránt, főleg a kontinensen kívülről érkező tőke részéről.