Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapesten meghaladta a 7 százalékot a forgalomnövekedés, vidéken összességében továbbra is csökkent az adásvételek száma. A várakozásokhoz képest csak kisebb mértékben mozdult meg tavaly a lakáspiac, de az idei évben, kedvező esetben azonban már valódi pozitív fordulat következhet be - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Tavaly a megyék közül 7-ben nőtt, 12-ben csökkent az adásvételek száma. Nyugat-Magyarország forgalmi élénkülése látványos: a négy legjobban bővülő megye itt található, ugyanakkor a rangsorban leghátul szereplő három megye is dunántúli. A 2011-ben még jól kimutatható nyugat-keleti forgalmi lejtő tehát a tavalyi évben felbomlott. Budapesten összességében 7,4 százalékkal, 21 ezer darab fölé nőtt tavaly a tranzakciószám; 16 kerületben nőtt a forgalom, míg hétben csökkent.

Az áresés üteme három éve lassul, s 2012-ben országosan már csak bő két százalék volt a csökkenés. Budapesten ugyanakkor a 2011-ben regisztrálttal  szemben tavaly az országos átlagot meghaladóan, 3,4 százalékos volt a visszaesés

Az országos átlagár  2012-ben,Budapestet nem számítva  9,63 millió forint volt, ezen belül a forgalom háromnegyedét adó lakásokat átlagosan 11,23 millió forintért adták el,  Budapestet nem számítva pedig 8,79 millióért.


A válság óta Budapest és a nagyvárosok országos forgalmi részaránya évről-évre nő (a fővárosé pl. öt év alatt 24-ről 39 százalékra), míg a községek lakásállományát döntően kitevő önálló házak iránt látványosan visszaesett a kereslet (2008-ban még a forgalom 40 százalékát adták, ami tavaly már 24 százalékra csökkent).

Az elemzést készítők szerint  idén érzékelhető pozitív hatása lesz a tavalyinál kedvezőbb feltételekkel és szélesebb körben elérhető szocpol és kamattámogatott forinthitelek iránti kereslet növekedésének. A piac beindításában, a válság óta felhalmozódott körülbelül 200 ezres elhalasztott kereslet fokozatos aktivizálásában a szocpol kiterjesztése - az adásvételek 95 százalékát jelentő használt lakások vásárlására és bővítésére - meghatározó jelentőségű lehetne - véli Valkó Dávid. Hozzáteszi: összességében 2013-ban a lakáspiaci forgalom enyhe növekedését várják, így a tranzakciószám ismét meghaladhatja a 90 ezer darabot, mérhető áremelkedést azonban még nem valószínűsítenek.