A támogatási forma közvetlen hatására drasztikusan megemelkedtek a lakásárak Magyarországon, de a telekárak és az albérleti díjak is. Ez még távolabb taszította az emberek millióit attól, hogy saját lakásuk lehessen - mondta Bangóné Borbély Ildikó.

A csok szabályozása azoknak a családoknak a tízezreit zárja ki, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A forráshoz csak szűk réteg férhet hozzá, a saját lakás nélkül élő átlagemberek, a családalapítás előtt álló fiatalok számára ez elérhetetlen vagy hatalmas kockázattal jár.

Hiába hirdeti a kormány a támogatási forma iránti érdeklődést, ez nem jelent semmit. Hasonlatképpen megemlítette, hogy egy luxusautót is sokan megnéznek az autószalonban, mégis nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják. A politikus hangsúlyozta: magyar fizetésből, minimálbéres fizetésből, közmunkás fizetésből a csokról álmodozni sem lehet.

Az MSZP szerint a lakhatási válságot egy mindenki számára elérhető bérlakásprogrammal, lakbértámogatási rendszerrel lehet megoldani. Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: a Fidesz-KDNP-kormány volt az, amely mintegy félmillió magyar családtól vette el a lakásfenntartási támogatást.

Így látja a Fidesz

A baloldal kezdettől támadja az otthonteremtési programot, ha rajtuk múlna, akkor ismét eltörölnék, ahogy kormányzásuk alatt egyszer már megtették - reagált a Fidesz-frakció szombaton Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-s politikus kijelentéseire. A Fidesz - ahogy vállalta - kivezeti a családokat a devizahitel korszakából és segíti, hogy olcsóbban tudjanak saját otthonhoz jutni. Eddig, több mint 22 ezer családnak sikerült segíteni a csokkal, ami 43 milliárd forintos támogatást jelent.

A képviselő szerint olyan bérlakásprogramra van szükség, amely széles körben elérhetővé tenné a jelenleg üresen álló 560 ezer lakást. Javaslatuk nemcsak a lakhatási válságot oldaná meg, hanem a foglalkoztatási válságon is enyhítene, mert az országon belül könnyebben mozdulna a munkaerő, az emberek mobilisabbá válnának .

A csok Bangóné Borbély Ildikó szerint csak arra jó, hogy a tehetős családokat segítse, "és hogy a Fideszhez közeli építőipari cégeket" (...) tovább gazdagítsa.

A támogatás csak néhány ezer új lakáshoz járulhatott hozzá, az első félévben 3400 új lakás épült és 4800 építési engedélyt adtak ki, száz éve nem épült ilyen kevés lakás Magyarországon - folytatta. Felidézte: 2008-ban, a válság kitörésekor még 36 ezer új lakás épült Magyarországon, de még a kormányváltás után is meghaladta az évi 20 ezret.

A KSH adataira hivatkozva ismertette: jelenleg 560 ezer lakás áll üresen, egy évvel korábban 383 ezer lakás volt üres. Az üres lakások több mint fele ötezer lakosúnál kisebb településeken van, vagyis "a vidék elkezd kiürülni, elnéptelenedni" - fogalmazott.