Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák kormány egyre nagyobb aggodalommal szemléli a bécsi ingatlanpiaci áremelkedést, tartanak attól, hogy a szomszédos fővárosban olyan ingatlanár buborék alakulhat ki, amely veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását. Az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) januárban egy tanulmányban figyelmeztetett arra, hogy a bécsi ingatlanpiac kezd túlfűtötté válni, s az ingatlanárak mintegy 21 százalékkal meghaladják a reálisnak tartott szintet - írja a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap.

A gazdasági minisztérium ezért minél előbb életbe szeretné léptetni az erre vonatkozó uniós előírást, s saját ingatlanár index kidolgozásába kezdett. Ennek célja, hogy egy esetlegesen kialakuló ingatlanpiaci buborékot időben fel lehessen ismerni - áll a szabályozási tervezet szövegében, amelyről a döntést elvileg július 29-ig hozza meg a minisztérium.

Sok és megbízható adat kell

A tervezet szerint az egyik index a saját használatra épített új építésű lakóingatlanok áralakulását követné nyomon, a másik a használt lakóingatlanok és építési telkek árának alakulását. A felméréseket a minisztérium negyedéve végezné, s annak eredményeit ingyenesen mindenki számára hozzáférhetővé tennék.

Bár a nyilvánosság számára rendszeresen csak a két index értékét közölnék, két tizedesjegy pontosságig, az adatfelvétel során más, az ingatlanokra vonatkozó adatokat is gyűjtenének, praktikusan a gazdát cserélő, illetve használatba vett lakóingatlanok összes paraméterét.

Az ingatlan jellege és állapota mellett szerepel majd az adatrögzítésben, hogy hány parkolóhely, illetve mekkora terasz tartozik az adott ingatlanhoz - írja a lap. A számításnál figyelembe veszik a készházak áralakulását is.

Az adatfelvétel és az indexek számításai döntő részt a hivatalosan hozzáférhető adatokon alapulnak majd, az ingatlanpiaci cégektől minimális adatot szeretnének kérni hozzá, s azt is csak önkéntes alapon - tájékoztatták a lapot a minisztériumból. Nem fognak sem ingatlankereskedő cégeket, sem pedig magánszemélyeket megkérdezni az adatgyűjtések során.

Visszafelé sülhet el a kezdeményezés

A nyilvánosságot egész eddig nem tájékoztatták az ingatlanpiaci indexek számításának tervezetéről, bár a szakma már tudott róla - mondta az Osztrák Ingatlanszövetség (OVI) elnöke a lapnak. Anton Holzapfel szerint a hatóságok célja méltányolandó a kezdeményezéssel, azonban az könnyen visszafelé sülhet el. Szerinte ugyanis megvan a veszélye, hogy a felmérés eredményivel nem leköveti a piaci fejleményeket, hanem nem kívánt módon befolyásolja azokat.

A minisztérium szerint az új indexek abban is különböznek majd az ÖNB által számított értékektől, hogy nem a kínálati, hanem a tranzakciós árakból indulnak ki. A probléma azonban nem az adatbázissal van, hanem az abból levont következtetésekkel - mondta Holzapfel. Egy ingatlan értékét ugyanis számos egyedi tényező befolyásolja, s könnyen előfordulhat, hogy akár ugyanabban az utcában egymástól néhány méterre lévő ingatlan értéke is drasztikusan különbözik - mutatott rá.

A lakástulajdonosok azonban más okból is tarthatnak az indexek bevezetésétől. Sokan félnek ugyanis attól, hogy ezek az ingatlanindexek csak megalapozzák egy magasabb ingatlanadó, vagy esetleg a bérleti díjak maximalizálásának bevezetését.

Holzapfel szerint viszont úgy véli, ettől nem kell félni, az adóhatóság számára ehhez már így is épp elég adat áll rendelkezésre. A minisztérium is igyekezett megnyugtatni a lapot, hogy az indexek bevezetésének nincs köze a készülőben lévő új lakásbérleti szabályozáshoz.