Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Városliget átépítéséhez és az új múzeumi épületek létesítéséhez kapcsolódóan négymilliárdos lebonyolítói és műszaki ellenőri tanácsadói tendert írt ki a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., amit saját forrásból kíván finanszírozni, de a napokban megjelent közbeszerzési kiírásból kiderül, a társaság fenntartja annak a lehetőségét, hogy a projektet a későbbiekben európai uniós forrásból számolják el. - Mint ahogy az összesen 150 milliárd forintra becsült Liget Budapest beruházásnál nem tudni egyelőre, mekkora uniós támogatás szerezhető a megvalósításhoz. A Városliget Zrt. már hat kisebb értékű közbeszerzést is lebonyolított a projekt előkészítéséhez kapcsolódóan - nyilvános hirdetmény közzététele nélkül -, összesen 121,3 millió forint értékben. Nyert egy olyan cég is, amelynek tavaly csak 810 ezer forintos árbevétele volt.

A projekt szervezésére a magyar állam 2013. december 24-én jegyezte be 50 millió forint jegyzett tőkével a Városliget Zrt.-t. A tulajdonosi jogok gyakorlója az állam képviseletében a kultúráért felelős miniszter. A cég székhelye jelenleg a Szépművészeti Múzeum XIV. kerület, Dózsa György út 41. szám alatti címére van bejegyezve. A társaság vezérigazgatója Mozsár István, a Magyar Állami Operaház volt ügyvezetője, aki felügyelte az Erkel Színház felújítását is; az igazgatóság elnöke Baán László, a Szépművészeti főigazgatója, a Liget-projekt miniszteri biztosa, és az igazgatóság tagja Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki a kormánynak is dolgozó Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának is tagja, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese.

A fejlesztés adatai

  • A mintegy száz hektáros (58 százalékban zöldfelülettel borított) Városliget a magyar állam, a fővárosi önkormányzat és a zuglói önkormányzat osztatlan közös tulajdonában áll. A terület megújításáról és fejlesztéséről a parlament törvényt fogadott el (2013. évi CCXLII. törvény). A kormány 1397/2013. (VII. 2.) határozata értelmében az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes (Múzeum Negyed) létrehozásával összhangban, azzal egyidejűleg, a 2014-2020 közötti időszakban megvalósul a Városliget egészének megújítása, családi kulturális-szabadidős élményparkká történő átfogó fejlesztése, önálló turisztikai és szabadidős arculatának, márkájának kialakítása és az ehhez szükséges fejlesztések (Liget Budapest projekt) végrehajtása
  • A projekt Európa jelenlegi egyik legnagyobb múzeumfejlesztési beruházása (90 ezer négyzetméter kulturális létesítmény fog megvalósulni), ez a Városliget zöldterületének teljes megújítását és benne öt új múzeumi épület elhelyezését foglalja magában más kapcsolódó programelemekkel együtt. (A teljes tervezett költség 150 milliárd forint, ebből az új múzeumépületeké 75 milliárd.)
- önálló épületek felépítése a Néprajzi Múzeum, a Fotómúzeum Budapest (korábban Magyar Fotográfiai Múzeum), a Magyar Építészeti Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint közös épületkomplexum felépítése az Új Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum számára - a jelenlegi tervezési területen kívül, az állami tulajdonban álló volt Szabolcs utcai kórház területén az újonnan ideköltöző múzeumokat kiszolgáló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ felépítése.
- a Városliget zöldfelületének, játszótereinek és sportpályáinak rekonstrukciója,
- a megszüntetett Vidám Park területén a Fővárosi Állat- és Növénykert bővítése a Pannon Park projekt keretében,
- a Fővárosi Nagycirkusz épületének felújítása,
- a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részleges rekonstrukciója és térszint alatti bővítése,
- a Mezőgazdasági Múzeum új helyszínen történő elhelyezése, és a Vajdahunyad vár felújítása a tervezett új funkciójának megfelelően,
- a Városliget közlekedésének megújítása
- a jelenlegi tervezési területen kívül a komáromi Csillagerőd helyreállítása Csillagerőd Művészeti, Történeti és Hadkultúra Központ funkciójára, a Szépművészeti Múzeum történeti értékű gipsz másolat kollekciójának bemutatása céljával
  • A projektben mintegy 2300 darab parkolóhely létesül mélygarázsban vagy parkolóházban. Ebből a legnagyobb felszín alatti létesítményben 24 ezer négyzetméteres mélygarázs lesz.

(Jelmagyarázat: vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult, vastag nyíl - tulajdonos, kettős nyíl - fb-tag)

Milliárdos árbevételt kérnek

A Liget Budapest beruházáshoz kapcsolódó lebonyolítói, műszaki ellenőri és tanácsadási szolgáltatások becsült értéke nettó 3,5-4,2 milliárd forint, s a tervek szerint három ajánlattevővel kötnek keretmegállapodást - derül ki a közbeszerzési felhívásból. A kormány szándéka, hogy a beruházás legfontosabb elemeit 2018-ig megvalósítsa, a keretmegállapodáson kiválasztott ajánlattevőnek feladata lesz többek között a beruházások befejezését követő egy évben a garanciális feladatok kezelése, így vele négy plusz egy, azaz öt évre szerződnek. A közbeszerzést két részre osztották, az egyik a Liget Budapest beruházáshoz kapcsolódó portfólió- és projektmenedzsment feladatok ellátása szól nettó 1,75-2,1 milliárd forint keretösszegig, míg a másik a beruházáshoz kapcsolódó tervezés- és projektmenedzsment feladatok ellátására, szintén nettó 1,75-2,1 milliárd forintig. Ajánlatot egy vagy mindkét részre lehet tenni a pályázóknak, akiknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük.

A munka és az árbevétel-követelmény az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületegyüttes megvalósításának 35-40 milliárdos becsült költségéhez igazodik. Az ajánlattevőknek a megelőző három üzleti év átlagában legalább egymilliárd forintos nettó árbevétellel, s a közbeszerzés tárgya szerinti munkából (magasépítési és a kapcsolt területek tervezési koordinációja, illetve a lebonyolítói, műszaki ellenőri feladatok ellátása) átlag 500 milliós árbevétel. A feltételek közt szerepel többek között az is, hogy rendelkezni kell legalább egy nettó 30 milliárd forint értékű magasépítési beruházáshoz kapcsolódó tervezés koordinációs, lebonyolítói, műszaki ellenőri referenciával.

Lebontják a Petőfi Csarnokot, a helyére tervezik az Új Nemzeti Galériát és Ludwig Múzeumot
Kép: MTI

Összeszokott csapat kell

Az egyidejűleg futó projektek menedzselésére, irányítására, adminisztrálására, illetve az ezeket összefogó projekt portfólió menedzsment és tervezésmenedzsment feladatok ellátására 30-40 főállású szakmai munkatársra van szükség. Nem elegendő újonnan vagy menet közben felvett munkatársak betanításával, a vállalati rendszerbe illesztésével megoldani a munkaerő biztosítását. Összeszokott, együtt dolgozó, az adott cég szervezeti működését, kommunikációját és fegyelmi/felelősségi rendjét ismerő csapatokra van szükség a feladatok ellátásához - írja a Városliget Zrt. A nyílt közbeszerzési eljáráson október 7-ig lehet ajánlatot tenni.

Kis tenderek, 25 millió alatt

Második körnél a tervpályázatok

Jelenleg tart a Városligetbe tervezett múzeumi épültekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat második fordulója - a pályázat anonim, az indulók regisztrációs számon nyújtják be terveiket. Az első forduló júliusban lezárult, ezen a május végi határidőre több mint 470 pályamű érkezett. A 11 tagú magyar és külföldi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum épületére beérkezett több mint 110 pályaműből 6, a Magyar Zene Házára érkezett több mint 170 pályázatból szintén 6, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire kiírt közös pályázatra beérkező csaknem 110 műből 5 jutott tovább a második fordulóba - írta közleményében a szervezet.
Nem találtak viszont megvalósításra alkalmas pályaművet az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére a beérkezett 80 pályázatból, de közülük ötöt megvásárlásra érdemesnek találtak; erre új pályázatot javasoltak, aminek kiírása augusztus végére várható. A második fordulóban a továbbjutó pályázatok részletesebb kidolgozását várja a zsűri, az eredményhirdetés decemberre várható.

A Városliget Zrt. az elmúlt hónapokban hat úgynevezett kisértékű közbeszerzést is lebonyolított a Liget Budapest projekt előkészítésére, ezek közös jellemzője, hogy a 25 millió forintos értékhatár alatt vannak, amikortól is nyilvánosan, a Közbeszerzési Értesítőben kellene meghirdetni a beszerzéseket.

Az első hirdetmény nélküli közbeszerzésen csak a KPMG Tanácsadó Kft. tett ajánlatot, s nyert nettó 24,5 milliós ajánlattal, míg a szerződés előzetesen becsült értéke nettó 24,9 millió forint volt. A tanácsadó a "Liget Budapest Projekt, mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra" című tanulmányt készítette el.

A Városliget fejlesztésének előkészítését további öt kis közbeszerzésre, illetve munkára bontották. Így a projekt kézikönyv elkészítését (ami a fejlesztés általános információit, kommunikációját, a tervdokumentáció és dokumentumkezelés vagy a szerződésmenedzsment mikéntjét foglalja össze) a budapesti Tradíció '92 Kft.-re bízták nettó 19,2 millió forintért. A cég három ajánlattevő közül nyert, a szerződést július 7-én írták alá.

Külön eljárást bonyolítottak le a "projekttervezési feladatok ellátására", itt a feladat a "projektek azonosítása, tartalom és projekt feladatterv kidolgozása, a Building Information Modelling (BIM) koncepció kidolgozása és a beszerzések előkészítése. Három ajánlattevő közül a pomázi székhelyű Meselia Group Kft. nyert nettó 24,3 millió forintért. A felek júliusban kötöttek szerződést.

Öt tervezési program elkészítésére kapott megbízást az Architorg Kft. nettó 24,67 millió forintért. A Városliget Zrt. három, általa felkért ajánlattevő közül választotta ki a céget. A Közlekedési Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyad vára), a Fővárosi Nagycirkusz, valamint a Petőfi Csarnok és HungExpo épület bontására vonatkozóan kell az építész stúdiónak tervezési programot készíteni, azaz a létesítmények építéstörténeti, hasznosítás történeti leírását és a műszaki állapotleírását elkészíteni, a tervezett funkciót bemutatni és a tervezett funkció helyiségkönyvét összeállítani. A céggel augusztus 11-én szerződtek.

Egy fenntarthatósági és energetikai tanulmány elkészítésére kapott megbízást a békéscsabai mérnökcég, a Körös-Consult Kft. nettó 24,02 millió forintért. Feladata lesz a minősítési követelmények, a megújuló és alternatív energiaellátás vizsgálata, valamint egy átfogó energetikai koncepció elkészítése. A céget három ajánlattevő közül választották ki, augusztus 11-én szerződtek.

Felújítják és kibővítik a Közlekedési Múzeumot
Kép: Forrás: MTVA

Nyert egy 810 ezer forint árbevételű cég is

A parkfejlesztési tervpályázat előkészítésére egy olyan céget választottak ki nettó 24,6 millió forintért, amelynek tavaly mindössze 810 ezer forintos forgalma volt. A négy tag alkotta, budapesti székhelyű 4B-OPAQ Stúdió Kft. 2013-es adózott eredménye 67 ezer forint volt. A Céginfo.hu adatai szerint a vállalkozásnak tavalyelőtt jobb éve volt: 4,9 milliós nettó árbevétel mellett 927 ezer forint adózott eredményt ért el. Idén pedig már remek évet zárhat a stúdió, ha csak a két, közel 25 milliós állami megbízását nézzük, akkor a 2012-es bevételének tízszeresére nőhet a forgalma.

A 4B-OPAQ Stúdió Kft. nevére rákeresve az interneten nem találni hosszú referencialistát, a Közbeszerzési Értesítőben egy korábbi munkát, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság kiemelt fejlesztése engedélyes terveinek és tenderterveinek elkészítését találtuk. Amit szintén sikerült a 25 milliós értékhatár alatt tartani, nettó 24,65 millió forintért. Itt három céget kértek fel ajánlattételre. A kft. referenciái között szerepel 2009-2010-ben egy jászberényi óvoda tervezése is.

A városligeti parkfejlesztési tervpályázat előkészítéseként a 4B-OPAQ Stúdió feladata az "állapotfelmérési dokumentációk egységesítése és digitális adatbázisba rendezése", a helyszínrajz és szöveges beruházási terv elkészítése, a tájépítészeti és rendezési tervpályázati dokumentáció elkészítése. A nem nyilvános közbeszerzésen a nyertes céggel július 25-én kötöttek szerződést.

Városligeti-tó
Kép: MTVA