A Margit körúti volt Gazdasági Minisztérium épülete helyén, a Millenáris területén megvalósítandó park és közösségi terek, valamint 500 férőhelyes mélygarázs tervezési és mérnöki munkáit a TSPC Mérnökiroda Kft. és Főber Zrt. nyerte el közös ajánlattevőként, nettó 558 millió forintért. A közbeszerzés értékét előzetesen nettó 560 millió forintra becsülte az ajánlatkérő Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. (MSZ); az eljárás eredményéről január végén döntöttek - derül ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) adataiból.

A tervezők a látványterveket március végén mutatják be a nagyközönségnek - nyilatkozta a napokban Halmai Zoltán, a MSZ ügyvezetője a Magyar Időknek. Az építkezés a tervek szerint 2017 őszén fejeződik be.

A bontásra már kétmilliárdot költöttek

Az MSZ-t 2013 augusztusában hozta létre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) azzal a céllal, hogy felügyelje és lebonyolítsa a Budapest II. kerület, Margit körút 85-87. szám alatti, egykori Gazdasági Minisztérium épületének bontását, és koordinálja a Margit körút - Kis Rókus utca - Fény utca - Mammut II. bevásárlóközpont által határolt tömb rehabilitációját.

A magyar állam tulajdonában lévő, 745 millió forint jegyzett tőkéjű MSZ tulajdonosi jogokat gyakorló szerve a Céginfo.hu adati szerint többször változott, az MNV után 2014 decemberében a Miniszterelnökséghez, majd 2015 novemberében a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központhoz került.

A kormány döntése szerint a Millenáris bővítése és megújítása érdekében a volt minisztériumi épületen kívül lebontották a területen álló Ganz-csarnokot és az úgynevezett melegpörgető üzemet is. Korábbi információk szerint a bontásra már kétmilliárd forintot költöttek.

A felszín alá vinnék az autós közlekedést

A melegpörgető épület bontása Halmai szerint komoly műszaki kihívás elé állította a kivitelezőt. "A beton monstrum alapja több mint öt méter mélyen nyúlt a föld alá, a falak vastagsága helyenként a négy és fél métert is elérte." A területet a Millenáris parktól elválasztó Fény utca jövőjével kapcsolatban az ügyvezető elmondta: a jelenlegi nyomvonalat autóktól mentes, gyalogosan zavartalanul átjárható területként szeretnék kialakítani, a Lövőház utca felől érkező gépjárművek az irodaház és a bevásárlóközpont mélygarázsainak lejárata után a felszín alatt közlekednének a Kis Rókus utcáig - ismertette a felszín alatti közlekedési terveket Halmai a Magyar Időknek.

A kormány a beruházással kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

A kormány korábbi tervei szerint a beruházás lehetőség szerint az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív
Program keretében valósulna meg.

A nyertes TSPC Mérnökiroda Kft. egy győri székhelyű cég, tulajdonosa két magánszemély, bevételük 2014-ben 58,6 millió forint volt (ennek közel tízszerese a most elnyert megbízásuk értéke).