Több mint 2,5 év után elkelt Debrecen jelképének számító és legrégebbi szállodája, az Aranybika, a vásárló Boros József cége, az Aranybika Szálló Kft. A helyi vállalkozó egymilliárd forint plusz áfát ajánlott az ingatlanért, ezen belül 15 millió forintot a berendezési tárgyakra és 15 milliót a művészeti alkotásokra - értesült a Dehir.hu.

A háromcsillagos szálloda korábbi tulajdonosának, a Cívis Hotels Zrt.-nek (CH) - egy fél évig elhúzódó, sikertelen csődeljárást követően - 2010. június 2-án indult el a felszámolási eljárása. A hotelt először a felszámoló Kelet-Holding Zrt. 2010 novemberében hirdette meg értékesítésre, nettó 2,1 milliárd forintért. Azóta több mint tíz pályázaton fokozatosan csökkent az irányár. Értékelhető, megfelelő áru ajánlat azonban mostanáig nem érkezett az ingatlanra. A felszámolás ideje alatt is üzemelt a szálloda.

Az egyik leggazdagabb magyar a vevő

A hotel vevője a milliárdos Boros József, ingatlanforgalmazásban és turisztikai befektetésekben érdekelt vállalkozó. A Napi Gazdaság A 100 leggazdagabb című kiadványa vagyonát 2012-ben 13,1 milliárd forintra becsülte. Az 56 éves üzletember nyolcgyermekes család hetedik gyermekeként született. A család nehéz anyagi helyzete miatt felszolgálói állást vállalt a debreceni Aranybika szállóban. A magánvállalkozás világába belekóstolva presszókat, éttermeket, kocsmákat vett bérbe. Néhány éve megvásárolta a Debreceni Dohánygyár épületét és irodaházat alakított ki benne - olvasható A 100 leggazdagabb összeállításában. A Debrecen belvárosában álló Hotel Óbester tulajdonosa.
Boros József

Az új tulajdonos azt ígéri, a 13,6 ezer négyzetméteres épületet teljesen felújítja, hogy a szálló ismét a régi fényében ragyogjon - írta a dehir.hu. "A régi, patinás szárnyat üzletemberek részére, míg az új szárnyat családi, ifjúsági, de magas színvonalú szállodának szeretném kialakítani. A lenti részen természetesen egy szuper cukrászda áll az elképzeléseim hátterében, valamint itt az éttermi vendéglátást is szeretném egy picit megmozdítani, jó irányba vinni - nyilatkozta korábban Boros József. A milliárdos értékű felújítás ideje alatt is nyitva lesz a szálloda.

Az önkormányzat az új európai uniós költségvetési ciklusban pályázaton szeretne támogatást nyerni a szálló környezetének rendbetételére - közölte a mai, Boros Józseffel közös sajtótájékozatóján Pajna Zoltán, Debrecen fideszes alpolgármestere. Az Aranybika régi épületszárnya építésének 100. évfordulójára, 2015. szeptember 4-ére teljesen megújulva, régi fényében várja majd a vendégeit - mondta Boros József, hozzátéve: ezt követően kezdődik majd az új szállodarész rekonstrukciója, amihez a városi önkormányzattal közösen pályáznak majd európai uniós forrásokra - tudósított az MTI.

Több mint hárommilliárddal maradt adós a Cívis Hotels

A tulajdonosok a CH fizetésképtelenségét a gazdasági válsággal, a turizmus visszaesésével indokolták. A pénzügyi problémák megoldására új befektetőt is megpróbáltak bevonni, illetve eladni a céget, de az orosz tulajdonú Glenroy Technologies Zrt.-vel a csődeljárás alatt nem sikerült megállapodni. A CH tartozásai 2010 júniusi tevékenységet záró mérlege szerint meghaladták a 3,2 milliárd forintot, ennek nagy része hitel és kölcsön, míg a szállítói tartozások 356 millió forintra rúgtak. A legnagyobb hitelezője az FHB Bank, amely felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen.

A CH tulajdonában lévő debreceni Best Western Hotel Kálvint 2011-ben értékesítette a felszámoló, a meg nem nevezett vevő nettó 341 millió forintot adott érte (2010 novemberében még 563 millió forint forgalmi értéken árulták). A vendéglátóhely Centrum Hotel néven működik tovább

A szintén a CH-hoz tartozó, hajdúszoboszlói Hotel Délibábot már 2010 decemberében eladták, a felszámoló közlése szerint nettó 800 millió forintért (1,2 milliárd forint forgalmi értéken hirdették). A háromcsillagos gyógyszállót Kerekes Ferenc debreceni, illetve hajdúszoboszlói vállalkozó érdekeltségébe került.

Matolcsy: az Aranybika az egész nemzet jelképe

A kétszáz szobás szálló 1915-ben, Hajós Alfréd tervei alapján épült. Az Aranybikát korábban Kósa Lajos polgármester Debrecen idegenforgalmi szimbólumának nevezte, amit nem szabad veszi hagyni. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentben kérdésre válaszolva fejtette ki, hogy az Aranybika az egész nemzet jelképe, a kormány figyelemmel kíséri a sorsát, és nem hagyják, hogy elkótyavetyéljék azt.
Kép: MTI