Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Constellation Luxemburgban bejegyzett társaság, a vállalat tevékenységi köre főként kereskedelmi ingatlanok és hotelek hosszú távú befektetésére, valamint fejlesztésére terjed ki. A Constellation portfóliójában számos ötcsillagos szálloda és irodaépület található európai nagyvárosokban, illetve az Egyesült Államokban - írja közleményében a Market.

A Market-csoport többségi tulajdonosa a milliárdos nagyvállalkozó, Garancsi István (a Videoton fociklub többségi tulajdonosa is), aki üzlettársaival együtt az állami Eximbank hitelének segítségével vásárolta meg a közelmúltban a Kopaszi-gátat a korábbi portugál tulajdonosaitól. (A kölcsön összege a Válasz.hu értesülése szerint 52 millió euró, mintegy 16,5 milliárd forint volt.) A tranzakciót január elején jelentették be, az árat nem hozták nyilvánosságra.

Az új befektetőtárs színre lépéséről először a Figyelő számolt be, a lap értesülése szerint a Constellation-csoport a katari uralkodócsaládhoz köthető, tulajdonosa Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber (angolszász sajtó röviden HBJ néven emlegeti), Katar leggazdagabb embere, egykori miniszterelnök. A magyar kormány is szívén viseli a Kopaszi-gáti beruházást, a kormány.hu-ra felkerült rendelettervezet szerint a Kopaszi Gát Kft. tervezett, több mint 200 milliárd forintos beruházását a hatósági ügyek intézése szempontjából kiemeltté tennék. A budapesti olimpia rendezvényeinek egyik helyszíne lenne a Kopaszi-gát is.

A Buda szívében, a Duna-parton megvalósuló projekt keretében iroda- és lakóparkot építenek, a jelenleg közparkként működő Kopaszi-gátat továbbra is használhatják a  fővárosiak. "A Merket Építő Zrt. leányvállalata, a Property Market megalakulása óta dolgozik az ingatlanfejlesztés részleteinek kidolgozásán, amellyel kapcsolatban májusban további információkat közöl majd" - írta a cég közleményében.

"A tranzakcióval a 20 éves Market Csoport helyi tapasztalata kiegészül a Constellation Hotels Holdings Ltd. tőkeerejével és a világszínvonalú ingatlanokkal kapcsolatos tudásával" - nyilatkozta Árendás Gergely, a Property Market Kft. ügyvezetője.

A Heti Válasz írt arról korábban, hogy HBJ és egyik rokona érdekeltségébe tartozó luxemburgi Ballett Properties SA már bevásárolta magát az Andrássy úti Drechsler-palotába, a Balettintézet egykori épületébe. (A Figyelő információi szerint a Balettintézet épületének luxusszállodává alakításával a Market Építő új munkát remél, s így kerülhettek kapcsolatba a marketesek a katariakkal.)