Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A terézvárosi önkormányzat csütörtökön rendkívüli testületi ülést tartott, ezen döntést hoztak az Andrássy út 83-85. alatti épület életveszély-elhárításáról, egyúttal tájékoztatták a lakókat a várható intézkedésekről. Közleményükben kiemelték: "a kerület vezetése támogatást nyújt minden olyan, az ingatlanban lakó, állandó lakóhellyel rendelkező tulajdonos számára, aki más módon nem tudja megoldani a lakhatását".

A képviselő-testület elfogadta a Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester által az életveszély-elhárítás múlt hét végén megkezdett első üteméről kötött szerződést, s a testület úgy döntött, hogy a társasház anyagi helyzetére való tekintettel előzetesen vállalja a második ütem költségét is.

A képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat az általános tartalékból 250 millió forintot csoportosít át a céltartalékba az ingatlanban keletkezett tűzesettel összefüggő életveszély-elhárításra. A munkák elvégzésére a városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottság közbeszerzési pályázatot ír ki. További 30 millió forint felhasználásáról a polgármester dönt, az összeget a lakók szállásgondjainak megoldására, illetve a szakértői vélemények díjára fordítják.

Kitértek arra is, hogy az önkormányzat egyedi kormányzati segítséget kér a rendkívüli helyzetekre fenntartott előirányzat terhére. Az épület tetőszerkezetének elkészítésére koncepciótervet készíttet a polgármester.

Az önkormányzat kiemelte: a kivitelező cég a vártnál jobban halad a külső életveszély-elhárítási munkálatokkal, ezért a lezárt közterületek jelentős részét hamarabb átadhatják a forgalomnak. Délután megnyitották az Andrássy út lezárt részét. A csütörtöki statikus szakértői szemle szerint a jövő hét végére a Szív utca és a Felsőerdősor utca is járható lehet. A bontási, építési munkálatok miatt a Felsőerdősorban a parkolósáv és a járda, valamint az Andrássy út és a palota közötti szervizút marad lezárva az úttest megnyitása után is. Az Andrássy úti járdát érintő elkerítést azonban várhatóan már jövő pénteken feloldják - olvasható az önkormányzat közleményében.

A múlt kedden a 2400 négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezetében keletkezett tűz, leégett a ház tetőtere és legfelső, lakatlan harmadik emelete. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok korábbi tájékoztatása szerint a tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal.

A tűzben a lakók közül nem sérült meg senki, de több rendőrt kórházba vittek füstmérgezés, illetve kisebb égési sérülések miatt. Az épületet életveszélyessé nyilvánították, így a lakók nem térhettek vissza otthonukba.