Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 55,2 millió euróért (17,2 milliárd forint) megvásárolt 7,5 hektáros terület a Váci út 160-168. szám alatt található. A három telekből álló ingatlanon megvalósuló fejlesztés során a város egyik legnagyobb ingatlanfejlesztése indulhat el - írja a Portfolio.hu.

A következő három évben megvalósuló fejlesztés során 150 négyzetméternyi spekulatív iroda építése kezdődik. Az alapítványok tulajdonába olyan ingatlanok kerülnek, amelyek elhelyezkedésük miatt hosszú távon kiváló befektetési lehetőséget nyújtanak - mondta Fekete Zoltán.

Az elképzelések szerint az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda mellett üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek és parkok is helyet kapnak majd.

Az alapítványok arra számítanak, hogy akár olyan profilú cégek is ide helyezhetik át székhelyüket, akik a Brexit hatására elhagyják Londont.

Forrás: Google

Az Optima Befektetési Zrt. a három telekből álló ingatlant hazai magánbefektetők kezében lévő két cégtől, a Redimmocorp. Zrt.-től és a Soinginvest Zrt.-től vásárolta meg a múlt héten, a vételárat is kifizették már. A korábban többek között a Reno cipőboltnak is helyet adó területen Magyarországon és a közép- és kelet-európai régióban is egyedülálló üzleti és pénzügyi központot kívánnak felépíteni, a tervek szerint a következő három évben - emelte ki Fekete Zoltán.

Az újabb ingatlanvásárlás része annak a folyamatnak, amelynek során az Optima az alapítványok vagyonának egyre nagyobb részét helyezi át állampapírokból ingatlanokba, az Európai Központi Bank észrevételeivel összhangban - közölte Fekete Zoltán. Ennek alapján az alapítványok állampapír-állománya az eredeti több mint 200 milliárdról 155,27 milliárd forintra csökkent, ezzel szemben az ingatlanoké 6,8 milliárdról 70,78 milliárdra nőtt. Emellett az alapítványok most 20,7 milliárdot tartanak bankbetétben és 21 milliárd forintot őriznek vállalati kötvényekben.

Fekete Zoltán szerint a piaci lehetőségek függvényében állampapír-állományukból további összegeket csoportosíthatnak át ingatlanokba, ennek mértéke korábbi közlés szerint az induló állomány felét, azaz összességében több mint 100 milliárdot tehet ki. Emellett az alapítványok banki finanszírozást is igénybe vesznek, vehetnek az ingatlanvételekhez.

A korábban megvásárolt, Széll Kálmán téri Buda Palota és a mostani fejlesztésekhez összesen 120-130 millió eurós hitelt vehetnek fel, piaci alapon. A finanszírozó konzorciumban olyan bankok is részt vehetnek majd, amelyek eddig még nem tevékenykedtek Magyarországon.

A Millenárison lévő két irodaház, a Buda Palota és a Debrecenben megvásárolt irodaházzal együtt így közel 180 ezer négyzetméternyi irodát hasznosít majd a cég.