Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Folyamatosan érkeznek a hírek a dübörgő újlakáspiacról, az OC legújabb elemzéséből többek között a lakáspiaci legekről és a vidéki építkezésekről tájékozódhatunk.

Az új lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 673 ezer forint volt 2017 elején, ami 7 százalékos drágulást takar 2016. szeptembere óta. A legmagasabb fajlagos árak az V., a XII. és a II. kerületben jellemzőek, ahol a kínálati átlagár meghaladja a négyzetméterenkénti egymillió forintot - állapítja meg az OC.

A legalacsonyabb fajlagos átlagárak a külső pesti kerületekben jellemzőek, 400 ezer forint alatt a XVI., a XVIII. és a XXIII. kerületben kínálják az új lakások négyzetméterét, a többi külső pesti kerületben a 430 - 500 ezer forint közötti sávban ingadozik az ár.

Projektenként vizsgálva 300 ezer és 1,8 millió forint között fajlagos kínálati árakat talált az OC a fővárosban.

A legdrágább és a legolcsóbb budapesti fejlesztések
Kép: Forrás: Otthon Centrum

A fővárosban épülő lakások közel 40 százaléka a Property Market, a Metrodom, a Cordia és a Biggeorge Property fejlesztése.

Mi a helyzet vidéken?

A megyei jogú városokban az OC 185 olyan társasházi lakás projekt építéséről szerzett tudomást 2017 januárban, melyek az online piactereken is megjelentek. Az eladásra kínált 5200 új lakás a fővárosiaknál jellemzően kisebb és olcsóbb projektekben épül.

A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben és Pécsett ismert. A felsorolt három városban található az online hirdető-felületeken meghirdetett új lakás projektek közel fele (45 százalék). Az épülő lakások száma Debrecenben volt a legtöbb (1100). Győrben 1000 és Sopronban 550 új lakást kínáltak.

Győrben az épülő lakások háromnegyede, Debrecenben és Pécsen a lakások fele szabad. Abszolút számban is Győrben található a legtöbb - 727 - még eladatlan lakás a meghirdettek közül.

A Pécsett épülő két tucatnyi projekt összesített lakásszáma csak 340, így az épülő lakásszám alapján sorrendben Kecskemét megelőzi Dél-Dunántúl központját, a városban épülő 500 lakással, amelynek szintén a háromnegyede - 380 darab lakás - még nem talált gazdára.

Összességében az 5200 épülő lakás 58 százaléka volt még leköthető vidéken, a legkevesebb Békéscsabán (mindössze 4 százalék, azaz 5 darab lakás az épülő 120-ből)  Tatabányán (35 százalék 93 lakás) és Nagykanizsán (30 százalék 16 lakás). Az eladatlan lakások aránya Kaposváron a legnagyobb, 100 százalék, itt 3 projektben 33 lakás épül, még egynek sincs vevője.

Lakásépítés megoszlása vidéken
Kép: Forrás: Otthon Centrum

Az OC 17 megyei jogú városban talált legalább egy, minimum négylakásos társasházi projektet az online hirdetőfelületeken.

A vidéki megyeszékhelyeken jellemző 350 ezer forintos fajlagos lakásárból egy bő fél négyzetméterre futja a fővárosban. A legdrágább város Sopron árai egyeznek meg a külső pesti kerületek átlag árával, a legdrágább projekt lakására 500 ezer forint négyzetméterenként. Az árkülönbség jóval kisebb, mint a fővárosi projektek között. Egy pécsi beruházásban kínálják a legolcsóbb lakásokat, négyzetméterenként 162 ezer forintos árral. A megyénkénti négyzetméterenkénti átlagárak 240 és 450 ezer forint közötti sávban változnak.

A fővárosi új lakás piachoz képest, hogy a vidéki fejlesztők többsége általában egy-két projektet futtat - állapította meg az elemzés.