Sok esetben kedvezőbb lehet családi házat vásárolni, mint sajátot építeni, amennyiben az ember nem ragaszkodik a "személyre szabott" ingatlanhoz. Mindez a családi házak piacát jelenleg jellemző túlkínálat és alacsony árszint, illetve a folyamatosan emelkedő építési költségek következménye - derül ki az OTP Ingatlanpont friss helyzetértékeléséből.

Az elmúlt években nagyon felduzzadt a kínálat az egyre több eladó és a mérsékeltebb számú kereső miatt. Ez az árak erőteljes esésében is megmutatkozott, ennek mértéke egyes esetekben a 30-40 százalékot is elérte - mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Meglátása szerint mindez annak köszönhető, hogy a 2000-es évek első felében tapasztalt lakáspiaci boom alatt jelentősen megnőtt az építkezések száma, amelyeket jórészt hitelből fedeztek a tulajdonosok. Az elmúlt években tapasztalt árfolyamváltozás azonban sokukat sodor tarthatatlan helyzetbe, emiatt egyre többen döntenek a ház értékesítése mellett, hogy kisebb lakásba költözzenek.

Visszaköltöztek a városba

Érezhető olyan trend is, hogy azok az agglomerációba költözött családok, akik valamiért csalódtak a "vidékiesebb" életben, visszaköltöznének a városba, ami szintén nagyszámú eladó ház megjelenését eredményezte a piacon - teszi hozzá. "Az, hogy manapság rendkívül sok nagy alapterületű, viszonylag magas rezsijű, város széli családi ház található a piacon, egyben jó lehetőség azok számára, akik most vásárolnának. Nagyon kedvező áron lehet ugyanis most családi házhoz jutni a nagyvárosok agglomerációjában, és viszonylag kis ráfordítással - akár egy egyszerű nyílászárócserével - már gazdaságossá lehet alakítani az ingatlanokat  - véli Kosztolánczy György.

A teljes ingatlanpiachoz hasonlóan a családi házak piacát is megviselte a válság, de elsősorban a forgalom esett az elmúlt években. Az, hogy a házpiacot különösen sújtotta a válság, többek közt annak köszönhető, hogy az ilyen típusú ingatlanok méretüknél fogva drágábbak a lakásoknál, illetve az is hátrány esetükben, hogy kevésbé rugalmasan alakíthatók át a vevők igényeinek megfelelően. Utóbbi miatt a családi házak esetében a kereslet egy részét elviszik a saját építésű házak.

A forgalom csökkent, az árak nem

A forgalom visszaesése azonban nem járt az árak csökkenésével a megvalósult tranzakciók alapján. Az OTP Értéktérkép adatai szerint ugyanis 2011-ben 14,4 millió forintba került átlagosan egy családi ház Magyarországon, míg 2008-ban 13 millió forint volt az eladott családi házak átlagára. Ám a látszat csal. A házaknak a statisztikák által mutatott értékállósága azzal magyarázható, hogy a visszafogott piacon a tehetősebb vásárlók maradtak meg, így az alacsony forgalom túlnyomórészt a jobb környéken lévő, jobb minőségű, nagyobb értékű házakra korlátozódott, ez tükröződik az eladott házak átlagos értékében - magyarázza Kosztolánczy György. Hozzáteszi: a piacon tapasztalható általános árszint ezzel szemben jelentősen esett az elmúlt években, a statisztikákban ez azért nem jelenik meg, mert még a nyomott árakon is nehezen kelnek el a házak.

A  legolcsóbban Nógrád megyében lehetett 2011-ben házat vásárolni, itt 5,9 millió forint volt az eladott ilyen típusú ingatlanok átlagos értéke - míg az átlagos négyzetméterár 69,1 ezer forint volt -, a legtöbbe pedig a fővárosban kerültek a családi házak: Budapesten 30,4 millió forint volt az átlagár, ami négyzetméterárban 251,8 ezer forintot tett ki.