A megújult irodaépületek és városi-logisztikai bázisok vonzóbbak, értékesebbek a bérlők számára. Ez a bérbeadókat is motiválja, hogy akár jelentős beruházásokat is felvállaljon a korszerűsítés, és a jó fizetőképességű cégek hosszú távú megtartása érdekében. Az nhp legutóbbi módosítása teret nyit az ilyen típusú beruházások előtt is, elsősorban a jó fekvésű, a vállalkozások által kedvelt területeken fekvő ingatlanok esetén érdemes e forrásra alapozva felújításokba fogniuk az irodaház tulajdonosoknak - állítja Székely Gábor.

A '80-'90-es években, vagy még a rendszerváltás előtt épült irodaházak sorsa előbb-utóbb a lebontás vagy a felújítás lesz. Közülük sok  - akár korábban A-kategóriába sorolt irodaház is - feltöltöttsége folyamatosan csökken a műszaki állapot miatt, noha elhelyezkedése kifogástalan. Ezek az ingatlanok egy komolyabb ráncfelvarrást követően eredményesen újra a piacra tehetők és feltölthetők, hiszen Budapest egyes részein túlkereslet is mutatkozik bizonyos méretű irodaterek iránt. Ezen felújításokhoz nagyon hatékony forrás lehet az nhp, akár építőipari boomot is okozhatna a fellendülés elő-szakaszában, amíg az új beruházások megindulnak - mondja Székely Gábor.

Az nhp-nak az ingatlanszektorban is fontos szerepe volt a svájci frank alapú hitelek lecsökkenésében, az átmeneti forráshiányt jól áthidalta, éppen ezért megfontolandó lehet a program meghosszabbítása. Székely Gábor szerint a szegmensen belül pedig még további kereslet is mutatkozna e forrás iránt, amennyiben a hitel már megépült ingatlanok megvásárlására is igénybe vehető lenne, vagy a jelenlegi tíz százalékos arányon túl is lehetne hitelkiváltásra fordítani. További lendületet adhat az építőipari szektornak, ha az  nhp-t az energiahatékonyságot növelő uniós forrásból finanszírozott beruházási pályázatokkal is össze lehetne kötni.