A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Hazánkban az adatok szerint több mint negyvenre tehető azoknak az üdülőkomplexumoknak a száma, amelyek üdülési jog értékesítésére szakosodtak. S bár az üzletág régóta működik nálunk is, alig 40 ezer család rendelkezik belföldi vagy külföldi üdülési joggal. Pedig kínálat van bőven: a legnépszerűbb hazai gyógyfürdők és wellnessközpontok vonzáskörzetében lévő üdülőktől kezdve a horvát, spanyol, Kanári-szigetek tengerpartjain át az ausztriai síközpontokig széles a paletta. Mint  Sinka Judit, a székesfehérvári Élvit Ingatlaniroda kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: rendkívül nagy és szerteágazó az üdülési jog kínálata az ő irodájukban is.  Hévízen a tótól tíz percre lévő Hotel Napsugárban például ötszemélyes  apartmanban október 16−29-ig tartó üdülési jogért 800 ezer, a Club Dobogómajorban lévő, 6 fős apartman 35. heti üdülési jogáért 1,6 millió forintot kell letenni.

Az ausztriai Murauban kétfős, 28. heti jog ára 1,8 millió, míg Horvátországban, Brac szigetén minden páros évben a 23. héten a négycsillagos tengerparti apartman hotelban kétfős üdülési jog 900 ezer forintba kerül.

Érdeklődés azonban évek óta egyáltalán nincs irántuk. Ennek oka az ingatlanszakember szerint, hogy a legtöbb hazai család nem akar évekig ugyanazon a megszokott helyen pihenni.

Persze az érdektelenséghez hozzájárult az is, hogy a vásárlók egy része nem tanulmányozta át kellően az üdülési jog sajátosságait, a tulajdonos kötelezettségeit mielőtt belevágott a szerződés megkötésébe. A konstrukció − aminek vannak előnyei, hátrányai, sőt járulékos (például fenntartási stb.) költségei is − "apró részleteiről" legtöbbször az értékesítő cégek képviselői nem nyújtottak megfelelő tájékoztatást. Utólag pedig már nem lehet a vásárlást visszafordíthatatlanná tenni.

Fontos tudni, hogy az üdülőjog egyszer fizetendő ára mellett a karbantartáshoz, felújításhoz és a szolgáltatások minőségének javításához évente  fenntartási költséget kell fizetni, aminek összege a helytől, az üdülő minőségi besorolásától és az üdülési hét idejétől függően itthon általában évi 40−80 ezer forint körül van, az ausztriai Murau síterületen 220−300 euró, míg a Kanári-szigeteken 300−400 euró − derül ki az egyik internetes közvetítő ajánlatából. A megvásárolt üdülési szezon értéke az árban is kell, hogy jelentkezzen. Ha ezt vagy a helyszínt valaki változtatni akarja, a cseredíj ára 100−230 euró között alakul.

A most hatályba lépett jogszabály a vásárlók védelmét szolgálja, amikor az említett, többnyire pontatlan szóbeli tájékoztatások miatt például kimondja: a szerződéskötést megelőzően − díjmentesen − írásbeli tájékoztatót kell az érdeklődők részére adni. Ehhez tájékoztatási formanyomtatványok állnak majd rendelkezésre, amelyekben minden lényeges információt − például az üdülési jog ellenértékét, a használat során felmerülő egyéb költségeket stb. − előzetesen a vásárló tudtára kell hozni.

Ugyanígy tisztázni kell a szerződés keretében nyújtandó alapszolgáltatásokat és az alapszolgáltatásokon kívül igénybe vehető létesítmények körét, azok pontos leírását, valamint azt, hogy ezek igénybevételéért a fogyasztónak külön térítési díjat kell-e fizetnie.

Az új rendelet a még megfelelő jogszabályi háttér nélkül működő úgynevezett csererendszerre vonatkozó szabályokat is meghatározza. Ugyancsak a fogyasztókat védi az az új rendelkezés, amely egy év és 14 napos elállási határidőt biztosít a fogyasztónak arra az esetre, ha a vállalkozás megsérti az indokolás nélküli elállási joggal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségét.