Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén január és április közepe között a nyaralók átlagos négyzetméterára országos átlagban a kínálati piacon 188 ezer forint volt, ami 6,2 százalékos drágulásnak felel meg éves összevetésben. Az áremelkedés mellett az is a nyaralók piacának élénkülésére utal, hogy már az idén több nyaralót adhattak el a tulajdonosok, mint a múlt év egészében.

Zsebre megy

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az átlagárakban jelentős a szórás, több százezer forintos különbség is lehet a nyaralók átlagos négyzetméterára között elhelyezkedéstől függően. Három népszerű megye emelhető ki a nyaralópiacon belül. A Balaton déli partja miatt Somogy megye, az északi part miatt Veszprém megye, valamint a Duna-parti és a Dunakanyar közelében lévő ingatlanok miatt Pest megye emelkedik ki a mezőnyből.

Veszprém megyében az idén a nyaralók átlagos négyzetméterára 239 ezer forint volt, ami 5 százalékos drágulást jelent éves szinten. Somogy megyében 9 százalékkal 237 ezerre nőttek az árak, Pest megyében pedig szintén 9 százalékos áremelkedés eredményeként 188 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár a nyaralóknál. Az élénkülés tehát a nyaralók szegmensébe is megérkezett, a vevők azonban nagyon jó alkupozícióban vannak.

A Balaton partján lévő - Veszprém és Somogy megyei - nyaralók esetében a végleges kínálati ár az eredetileg meghirdetett árnál 3, illetve 6 százalékkal alacsonyabb. Ez egy 15 millió forintos nyaraló esetében 450-900 ezer forintos tételt jelent - hívta fel a figyelmet a szakember.

Sztártelepülések

Az elemzés a népszerűbb balatoni és Velencei-tavi településeken az összes lakóingatlan árának változását is összevetette. A végeredmény szerint Balatonfüreden például a tavalyi 354 ezer forintról 392 ezer forintra nőttek az átlagos négyzetméterárak. Siófokon a tavalyi 260 ezer forint körüli szintről 290-350 ezer forintos sávba került az eladó nyaralók és lakások többsége, de akad ennél magasabb négyzetméterár is a városban

Balatonalmádi ugyanakkor viszonylag stabil eredményt ért el: az átlagos négyzetméterárak idén is 275 ezer forint körül mozogtak. A Velencei-tó partján Gárdonyban lényegében 210-220 ezer forint körül stagnáltak a négyzetméterárak, Velencén azonban a kínálati adatok alapján 10-20 százalékkal 250-270 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak.