A Napi Gazdaság cikke:

Nehéz értelmezni az ócsai szociális családi ház építési programot anélkül, hogy tudnánk, hogy honnan, az ország melyik részéből akarják ideköltöztetni a bedőlt hiteleseket, és hogy miből fognak ott megélni - kommentálta a hírt a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) elnöke.

A konyhakert nem biztosítja a családok létfenntartását, s azért mert valaki nem tudja fizetni a részleteket, még lehet, hogy van munkája, amit nem mondhat fel az ócsai családi ház kedvéért - hangsúlyozza Varjasné Székely Éva, hozzátéve, hogy  a családok iskolás gyerekeinek szintén csak plusz nehézséget jelent egy ilyen váltás.

Pótcselekvésnek pazarlásnak és megtévesztésnek tartja az ócsai szocális családiház építési programot Varga Dénes gazdaságkutató, a DEM Gazdaságkutató Iroda kutatásvezetője. Mint fogalmaz, sem lakáspolitikai, sem szociálpolitikai jelentősége nincs, s csak részérdekeket szolgálha. Ráadásul Ócsán már komolyabb értéke van a földnek, amit nagy kár lenne egy ilyen programra elpazarolni - hangsúlyozza Varga.

Akár 1.3- 1,4 millió forint is lehet a hektáronkénti ára az Ócsa körüli szántóföldeknek, amelyek különösen azért is értékesek, mert az összefüggő, nagy termőföldek száma már korlátozott a megyében - tudtuk meg az Otthon Centrum telekdivíziójának vezetőjétől. Az összközműves, belterületi építési telkek árának plafonja Ócsán 8 ezer forint körül lehet, az ezer négyzetmétereseké ennél valamivel alacsonyabb, a 6,5-7 ezer forint közötti sávban mozoghat - tette hozzá Nagy Tibor.

A parcellázandó, fejlesztendő területeken, ahol ki kell építeni az infrastruktúrát, közműveket, a négyzetméterenkénti ár inkább 5-600 forintos sávban szóródik, a közös területek levonása után 800 forintos építési telekárral számolhatunk - mondta végül.

Ócsa Alsópakony felőli külterülete lehet a program számára kijelölve, de pontos részleteket még a város aljegyzője sem tud. Molnár Csaba a Napi kérdésére elmondta, a kilencezres lélekszámú Ócsán a mintegy ötzeres felnőtt lakosság zöme Budapestre ingázik, ami a kőbánya-kispesti vasútállomásig 40 perc.

A városban eddig a jelenleg felszámolás alatt álló FÉG volt az egyetlen nagyobb munkáltató. A jövőben a szerepét egy új vállalkozás, a Nagév veheti át. A helyi munkanélküliségről nem kaptunk adatot az aljegyzőtől (az illetékes dabasi munkaügyi központtól sem), a helyben bedőlt hitelesek arányát Budapest közelsége miatt az országos átlagnál valamivel jobban minősített Molná Csaba.

A város belterületén teljes a közművesítettség a szociális ellátórendszer azonban már most is százszázalékosan kihasznált, bővítésére - lakosság számának növekedése esetén - a forráshiányos önkormányzatnak nincs lehetősége. Uniós forrásokra ugyan pályáztak óvoda építésre, de nem nyertek - mondta az aljegyző.

A kormány.hu tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium valamennyi szempont figyelembevételével Ócsát jelölte meg a kormány számára a Szociális Családiház-építési Program I. üteme megvalósításának helyszíneként. A javaslat szerint alapvetően ezer négyzetméteres telkeken, házikerti növénytermesztés lehetőségével, korszerű és energiatakarékos közműellátással épülnének alacsony rezsijű családi házak a bedőlt hiteleseknek.