Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A bérlakások, üzletek, ipari területek, üdülők és telkek mellett az idei önkormányzati kínálatban már bezárt iskolák, kultúrházak, korcsolyapályák, gyógyfürdők, sőt repülőtéri földterületek is szerepelnek, sőt megvan az esélye annak is, hogy hamarosan egészségügyi intézményekkel is bővül a kínálat.

Az egyre nagyobb finanszírozási gondokkal küszködő önkormányzatok idén bevételeik növelése érdekében szeretnék felgyorsítani a tulajdonukban lévő ingatlanok értékesítését. Több nagyváros a napokban olyan költségvetést fogadott el, amelynek egyensúlya attól függ, mit és mennyiért sikerül eladni az idén.

Több helyhatóság arról is határozott, hogy ingatlanjainak egy részét a korábbiaknál olcsóbban hirdeti meg, hogy hamarabb sikerüljön rajtuk túladni. A lapunk által megkérdezett ingatlanközvetítők szerint a piacra zúduló kínálat újabb árcsökkenést indukálhat.

A 47 milliárdos pécsi költségvetést csak úgy lehet egyensúlyban tartani, ha az önkormányzat idén ingatlanértékesítésből legalább hárommilliárd forint bevételre tesz szert. Döntés született arról is, hogy a helyhatóság az összes forgalomképes ingatlanát átadja a városi vagyonkezelőnek. A Pécs Holding Zrt. a Pécsi Tudományegyetemmel közösen egy olyan, folyamatosan frissülő városi ingatlan-adatbázist alakít ki, amely a különböző hasznosítási lehetőségeket is feltárja.

Az ugyancsak finanszírozási gondokkal küszködő hódmezővásárhelyi önkormányzat elsősorban olyan ingatlanjaitól kíván megválni, amelyekben korábban különböző intézmények működtek, ám azokat már bezárták, és őrzésük is viszi a pénzt. A több mint fél tucat létesítmény között bölcsőde, óvoda, iskola és tanműhely is megtalálható.

A nagykanizsai önkormányzatnál is néhány héten belül újra számba veszik az értékesítésre váró ingatlanokat. Az első körben várhatóan mintegy 100 millió forint értékű "csomag" kerül piacra. A különböző kereskedelmi létesítmények, telkek, ipari területek mellett biztos, hogy ismét megpróbálnak túladni azon a tízemeletes, rendkívül rossz állapotban lévő toronyházon is, amelyet évek óta árul a város.