Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A tó és tógazdálkodás jövedelmezősége az elmúlt években jelentősen csökkent, így egyre többe kerül a fenntartás és a fejlesztés. A hazai halastavak jelentős része eliszaposodott, nincs megfelelő vízutánpótlása, és arra is bőven van példa, hogy a tulajdonos nem tudja finanszírozni a folyamatos haltelepítést. (Ennek költsége hektáronként legalább 1-1,2 millió forint.) Növeli az eladósorba került tavak listáját, hogy a korábbi években sokan hitelből vágtak bele a vásárlásba, illetve különböző, elsősorban turisztikai fejlesztésekkel kombinált beruházások megvalósításába, ám ma már nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket.

Az egész országban különböző tavak értékesítésével és bérbeadásával foglalkozó, szolnoki székhelyű Burján Ingatlan Iroda üzemeltetője, az Extraverz Szolgáltató Kft. tulajdonosa, Burján Nándor a Napi Gazdaságnak elmondta: a legfrekventáltabb vidékeken is lakásáron lehet olyan többhektáros, akár rezidenciának is alkalmas területet venni, amelyen kiváló állapotban lévő ingatlan és tó is van. Nem csoda, hogy a nagy, különösen a fővárostól távol lévő, nehezen megközelíthető ingatlanokat a zuhanó árak ellenére egyre nehezebb értékesíteni − persze a bérlők sem tolonganak.

Kép: MTI

A legnagyobb, közel húszszázalékos árcsökkenés az elmúlt időszakban az ország keleti felében volt, bár a Dunántúlon sem sokkal jobb a helyzet. A Balaton közelében, a Bakony déli részén, mindössze 14 millió forintért árulnak például egy olyan 14 hektáros területet, amelyen egy 5 hektáros tó van.

Valamivel jobb a helyzet a horgásztavak piacán, de már ezekből is túlkínálat alakult ki. Önmagáért beszél, hogy az egyik, külföldi horgászok által is kedvelt, 0,6 hektáros horgásztóért irányárként 35 millió forintot kérnek. Burján szerint − bár ő érdekelt a piac felpörgetésében − érdemes körülnézni a "tópiacon", mert lesznek uniós források a területek fejlesztésére.

Van benne üzlet

Egyetlenegy tavat sem kínálnak feldolgozóval együtt. Ilyen létesítmény az elmúlt években, döntően források hiányában, alig épült. Van néhány kivétel, mint a Keszthely közelében lévő Szentgyörgyváron, ahol az orosz tulajdonban lévő Halház Kft. mintegy 3 millió euró költséggel épített halnevelő telepet. A cég tervei szerint a mintegy 4,5 hektáros területen még az idén − további 3,5 millió euró beruházással − évi ezer tonna kapacitású halfeldolgozó is elkészül. A társaság egyébként idehaza további öt hasonló telep létrehozását tervezi.