Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 2014. március elsejétől hozta létre a Miniszterelnökséghez tartozó, önállóan gazdálkodó háttérintézményként az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontot, idén júniusban pedig már a megszüntetéséről döntött. A minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatáról szóló kormányhatározat szerint a központ feladatait 2017 januárjától az a Nistema Kft. veszi át, amelyet az állam tavaly áprilisban vásárolt meg Kovács Gábor milliárdos vállalkozó Bankár Holding Zrt.-jétől.

A Nistema a tulajdonosa és üzemeltetője a szállodaként működő sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostornak. A cég vételárát a kormányzat nem közölte, a tranzakció milliárdos nagyságrendű lehetett.

Nagyszabású tervek és tiltakozás

Az Eszterháza Központot azzal a céllal hozta létre a kormány, hogy "a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes a közép-európai régió, és - tágabban értelmezve - Európa egyik kulturális-szellemi központja, és mint ilyen Magyarország egyik meghatározó kulturális-turisztikai helyszíne lehessen". A központ egyrészt az Esterházy-család fraknói hercegi ágának műtárgyait bemutató kastélymúzeumként, másrészt Joseph Haydn életművét kutató és bemutató Haydn Kutatóközpontként működik. A kormány döntése szerint az Esterházy-műtárgyakat is ide szállítják más gyűjteményekből. E lépés ellen az elmúlt években több szakmai szervezet tiltakozott - írta korábban a 444.hu -, s Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum igazgatója 2014 januárjában is azért adta be a lemondását, mert nem értett egyet az elszállítással.

A Nistema Kft. az Eszterháza Központ változatlan személyi létszámával, 101 fővel működik 2017. január 1-jétől és a központ feladatait szintén változatlan formában látja el a jövő év elejétől - írta a Napi.hu kérdésére a miniszterelnökségi sajtóiroda. A tulajdonosi jogokat a Miniszterelnökség gyakorolja majd. A kormány célja változatlan a hasznosítást illetően is, amelyet jelez, hogy a fertődi Esterházy-kastély szerepel a Nemzeti Kastélyprogram részét képező kastélyok, műemlék-együttesek listájában - áll a válaszban. (A listán lévő kastélyok fejlesztését és egységes kezelését a kormány támogatja - a szerk.)

Sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostor

Forrás: banfalvakolostor.hu

Mennyit fizetett az állam a Nistemáért?

Hogy mennyiért vette meg az állam tavaly a Nistema Kft.-t a tulajdonában lévő sopronbánfalvi kolostorral, nem közölte lapunkkal a Miniszterelnökség, mint ahogy július végén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV) felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sem közölte azt Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. A Nistema 2015-ben megvalósult tranzakciójával kapcsolatos döntések korlátozott terjesztésűek, így a vételárral kapcsolatos minősített adatokat nem áll módomban megadni - írta válaszában Fónagy János NFM-államtitkár.

Az MNV honlapjáról kiderül, hogy a Nistema tulajdonosi jogai tavaly októberben kerültek át az MNV-től az Eszterháza Központhoz, a szerződés értéke 950 millió forint, amennyi a cég jegyzett tőkéje. (Az állami vásárlást tavaly januárban a Nistema átvilágítása is megelőzte, arra az MNV a Kugler Ügyvédi Irodával szerződött 12 millió forintért.)

Nistema Kft.-adatok (millió forint)
20112012201320142015
Nettó árbevétel34,534,935,937,337,3
Egyéb bevétel0,9197,6123,740,90
Üzemi eredmény-54,2-22,5-25,6-20,6-17,1
Adózott eredmény-71,8-14,9-2,90,7-43,9
Befektetett eszközök1572,71333,31292,61253,81424,8
Saját tőke361,1846,2843,3844,1930,1
Kötelezettségek666,891,50,76,76,6
Forrás: Céginfo.hu, E-beszámoló

Veszteséges céget vett az MNV

A sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostor szállodaként működik. A Nistema mérlegéből kiderül, hogy azt korábbi tulajdonosa nem tudta sikeresen működtetni, eredménye rendre mínuszt mutatott. A kft. vagyona a soproni, Kolostorhegy utca 1. szám alatti  kolostor. A kft. belterületi ingatlanjainak könyv szerinti értéke a 2014-es mérlegében 163 millió forint, míg a belterületen található épületé, építményeké és a kapcsolódó vagyoni értékű jogoké egymilliárd forint volt. (Ezen eszközök értéke a 2015-ös mérlegben 1,364 milliárd forint volt, ez év végén már állami tulajdonban volt a társaság.)

Turizmusban lát fantáziát az állam

A kormány azért döntött a Nistema megvásárlása mellett, mert a Fertő-tó és Sopron környékén olyan műemléki-, kulturális- és turisztikai portfóliót kíván működtetni, amely nagymértékben hozzájárul a térség turisztikai bevételeinek a növeléséhez - indokolta a cégvásárlást a kormány tavaly a Vs.hu-nak.

A XV. században alapított pálos kolostort Kovács Gábor üzletember 2004-ben vásárolta meg a karmelitáktól (az épület a XIX. század végén karmelita apácák zárdája volt). Kovács cége, a Nistema 2009-2010-ben felújította a kolostort és kertjét mintegy 1,2 milliárd forintért, amelyhez 45 százalékban az EGT Finanszírozási Mechanizmus (norvég alap) nyújtott támogatást. Az ingatlan 2010 novemberében nonprofit elvonulási, oktatási és meditációs központként nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az egykori szerzetesi cellákból 21 szállodai szobát alakítottak ki - derül ki a kolostor honlapjáról.

Kovács Gábor bankár, befektető, műgyűjtő 2002 óta szerepel a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb listáján, mintegy 8,9 milliárd forintra becsült vagyonával 2016-ban a 88. helyen állt. Kovács 2003-ban hozta létre a Kovács Gábor Művészeti Alapítványt, 2004-ben nyitotta meg a Kogart házat.

Tízmilliárd forint ment Fertődre

A Napi.hu összesítése szerint a központ 2014-ben mintegy 1,4 milliárd forint, 2015-ben 839 millió, 2016-ban 791 millió forint költségvetési forrást kapott működésének támogatására, és a 2017-es költségvetésben is 791 millió forintot terveztek be. E tételeket kiegészítik százmilliós nagyságrendű saját bevételek is. A kormány az intézmény beruházásainak támogatására 2015-ben plusz 500 millió, 2016-ban pedig 300 millió forintot csoportosított át.

A központ 2014 decemberében 115 millió forintot kapott a költségvetési tartalékból az Esterházy-kastély Apolló-terme eredeti bútorzatának és az Esterházy-családhoz kötődő, 18-19. századi miniatúrákból álló kollekció megvásárlására, 76 milliót az Esterházy család sírdombjának megközelítésének javítására, valamint 229 milliót a kastély belső kialakításának megváltoztatásához szükséges beruházásokra - derül ki a Magyar Közlönyből. (A kormány 2015 decemberében 300 millió forintot hagyott jóvá a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum állandó kiállításának megújítására és a Széchenyi-kápolna helyreállítására - ezeket szintén az Eszterháza Központ működteti).

A fertődi kastély és környezete megújítására 2009-tól négy fejlesztés keretében, több mint 4,5 milliárd forint uniós támogatást fordítottak, ezek a projektek a központ honlapja szerint befejeződtek. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint folyamatban van továbbá a kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója 1,5 milliárd forint hazai forrásból, amely 2017. június 30-án fejeződik be. Az erre kiírt közbeszerzési eljárást - az állami tenderek kedvelt szereplője - a West Hungária Bau Kft. nyerte meg a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel közösen.

Hatalmas területet kezelnek

Az Eszterháza Központ létrehozásakor azt közölték, hogy az intézmény teljes felállását követően a múzeum és a zenei központ mellett 22 ezer négyzetméter épületegyüttest és 250 hektár földterületet - parkot, kerteket, szántóföldet - is működtet.

A központ a fertődi kastélyegyüttes vagyonkezelője és üzemeltetője. Az Esterházy-kastély mellett az épületegyütteshez tartozik még a marionettszínház, a víztorony, a narancsház, a kiskastély (tiszttartói ház), az ipartelep, a lovarda és a díszkert épületei, a gránátos házak, valamint a karbantartói műhely. A birtokrendszerhez tartozik a kastély díszudvara, a franciapark, a keleti és nyugati kamrakert, a rózsakert, az angolpark, valamint a csermajori rétek és szántóföldek. A sírdombi területeket, amely az Esterházy család temetkezési helyét veszi körül, szintén az Eszterháza Központ tarja fenn.

Mindezeken túl egy 2014. júliusi kormányhatározat a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum, a Széchenyi-mauzóleum, valamint a fertőrákosi Püspöki Palota működtetésének és vagyonkezelői jogának átadásáról döntött az Eszterháza Központ részére. Nagycenken a Hársfasort és a lovardához tartozó területeket, kiegészítő épületeket, valamint a Vörös kastélyt és a virágházat is a központ kezeli - tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség.