Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakáspiaci növekedését régóta táplálja a globális környezet. A világ jegybankjainak laza monetáris politikája, az alacsony kamatok, akár negatív kamatkörnyezet, a kibocsátott kötvények negatív hozama, gyenge növekedéssel és deflációs veszélyekkel kísérve az ingatlanbefektetések felértékelődését hozta és fenn is tartja a világ ingatlanpiacainak viszonylag magas értékeltségi szintjét - mondta Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója.

Magyarország korábban ebből a felértékelődésből kimaradt, ennek történt meg a korrekciója az elmúlt fél-egy évben. Az árak reálértékben még mindig 20 százalékkal a 2008 előtti szint alatt vannak, a régiós átlagot nézve pedig 20-50 százalék lehet még a felértékelődési potenciál - mondta Nagygyörgy, hozzátéve, hogy az azért nem biztos, hogy ez a különbség realizálódni is fog.

Ársokkal szembesülnek a fejlesztők

A lakásárak növekedése és a kormányzati intézkedések - csok, áfacsökkentés - újra vonzóvá tette a fejlesztőknek a lakásépítést,  jövőre már 20 ezer fölé, 2018-ban pedig akár 30 ezer körülire nőhet az új lakások száma, árcsökkenés azonban nem várható. A fejlesztőknek Nagygyörgy szerint egyfajta ársokkal  kell szembesülni a telekárak és az építési költségek drágulása nyomán, nem beszélve a feszítő a munkaerőhiányról. Véleménye szerint a kormányzatnak érdemes lenne megfontolni, hogy például járulék csökkentéssel hogyan lehetne visszacsábítani a külföldön munkát vállaló építőipari szakmunkásokat.

Az új lakások árcsökkenésére egyedül a tömegtermékeknél, a rozsdaövezetekben lehet szerinte számítani, ahol még sok a fejlesztési telek.

Reálértéken 2010-nél tartunk

A hitelezés élénküléséről számolt be Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. A lakáspiac erősödése tartós, ezt az FHB új, 2015 negyedik negyedévét feldolgozó lakásárindexe is alátámasztja, mely szerint a nominális lakásárak elérték a 2008-as árakat, reálértéken 2010-nél tartunk.

Forrás: FHB Lakásárindex

Tokodi Gábor elmondta, a csokra az FHB-nál már több mint 10 ezren regisztráltak. Rossz hír azonban, hogy nincs elég új ingatlan, ezért újra a tervezőasztalról veszik a lakásokat. Ebben az a kockázat, hogy a fellendülés sok olyan új szereplőt hoz a piacra, akinek nincs fejlesztési tapasztalata, referenciája - figyelmeztetett a vezérigazgató-helyettes.

A hiteles, készpénzes vevők aránya egyharmad - kétharmad, várakozásaik szerint ebben változást hoz a csok. Tokodi komoly versenyre számít a bankok között, ami további kamatcsökkenéshez vezethet ( a jelenlegi 4 százalék körüli szint a válság előtti törlesztési terheket jelenti)

Újdonságnak számít és komoly kereslet van a fix kamatozású hitelek iránt: az FHB 10 éves fix kamatozású termékkel lépett a piacra, ami a viszonylag magasabb árazás mellett is piacképes.

Az égig nőnek a lakásárak?

A hosszas hibernált állapot után őrült árnövekedés indult el - erősítette meg Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője is, aki szintén további áremelkedést prognosztizált. Szerinte senkinek nem áll érdekében az árcsökkenés, megveszik ennyiért is a lakásokat, és megvan az a réteg, aki ezt a továbbiakban is megteheti. A kínálatbővülés nem egyik pillanatról a másikra dől majd a piacra, a fejlesztők pedig lesznek olyan óvatosan, hogy figyelik egymás árazását. Ne várjunk csodát - mondta Rutai, a magas árak tarthatóak lesznek.