"A XI., XIII. XIV. és a III. kerület a legnépszerűbbek, itt a 240 ezer forintos átlag felett vannak a négyzetméterárak. A népszerűségben nagy változás nem volt, Gazdagrét az egyik legkésőbbi panellakótelep, ott a lakások azért keresettek. Minden lakótelepnek megvan a maga vonzereje, főleg ha a házak, lakások átestek felújításon, hőszigeteltek, egyedileg lehet a fűtést mérni, illetve szabályozni is" - mondta Ditróy Gergely.

Az Otthontérkép vezető elemzője hozzátette: "meglepő lehet akár az is, hogy az energetikai besorolása egy-egy panellakásnak jellemzően magasabb, mint egy átlagos téglalakásé. Ez egyrészt a felújításon, jól hőszigetelt nyílászárók lecserélésén átesett lakásokra jellemző, de a panelek építési módjából is fakadhat: vannak olyan házak, ahol fűtöttek a lépcsőházak, ami jobb energetikai tényezőt jelenthet. Az egyedileg mérhető és szabályozható fűtési rendszerek a rezsiköltségben is megmutatkozik, nem kell olyan kiugróan magas fűtési számlával számolni, mint egy nem korszerűsített panel esetén."

"Nagyon felpörgött a panellakás-piac, ez az értékesítési időkön is érezhető. Budapesten frekventált területeken akár már átlagosan egy hónap alatt is vevőre talál a meghirdetett lakás, országos átlagban ez másfél-két hónapot tesz ki, a vidéki területeken is ennyivel kell számolni átlagosan. A tavalyi időszakban ugyanezek az értékek egy hónappal magasabbak voltak, látszik, hogy gyorsult a panelpiac, ez a leggyorsabb szegmense a lakáspiacnak. A közvetítőkön, illetve nem közvetítőkön keresztül eladott lakások aránya nagyjából fele-fele, ez nemcsak a panelekre, hanem minden ingatlantípusra igaz" - jelezte Ditróy Gergely.