Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A panelek nem csak egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a lakáspiaci forgalomból, de a hivatalos KSH-adatok szerint 2011-hez képest az átlagos négyzetméteráruk is nőtt - a 6 százalékos emelkedéssel elérte a 150 ezer forintot -, szemben a többlakásos társasházi lakások átlagos négyzetméterárának 5, a családi- és sorházakénak pedig  9 százalékos csökkenésével.

Az ingatlan.com a különböző méretű - a 40-59 és a 60-79 négyzetméteres - panellakások hirdetési árát szedte csokorba megyeszékhelyenként, megjegyezve, hogy a hirdetési árak és a végleges adásvételi ár közötti különbség akár 5-20 százalékos is lehet.  A kisebbik alapterület esetében az országos átlagos négyzetméterár 174 ezer forint, a nagyobb méretű lakásoknál pedig 167 ezer forint volt.

Meglepő eredmények

A részletes adatok azonban jelentős szórást mutatnak, ráadásul a gyűjtés meglepő eredményt hozott. A legtöbb lakóingatlan-típusnál a budapesti átlagárak a legmagasabbak, a paneleknél azonban a győri árak vezetik a listát, Budapest csak a második helyen áll. A győri árak egyébként nagyon megközelítik a fővárosiakat más típusú, például a téglaépítésű lakóingatlanoknál is.

Győr és Budapest után Debrecenben és Székesfehérváron a legmagasabbak a panellakások hirdetési árai. A legolcsóbb pedig Salgótarján, ez az egyetlen megyeszékhely, ahol 100 ezer forint alatti a kínálati átlagár. Az olcsóbb városok közé tartozik Miskolc, Szolnok és Tatabánya is. A megyeszékhelyek többségében a kisebb méretű panelek a drágábbak.

Debrecenben jóval drágább a kisebb

Kiugró a differencia Debrecenben, ahol a 40-59 négyzetméteres lakások 190 ezer forintos hirdetési ára 17 százalékkal haladja meg a nagyobb méretűek 163 ezer forintos átlagát. Budapesten a kisebb méretű panelek 228 ezer forintos átlagára 15 százalékkal múlja felül a nagyobbakét, Pécsen pedig 13 százalékos a különbség, a 40-59 négyzetméteres panelek hirdetési ára ugyanis 134 ezer forint, a 60-79 négyzetmétereseké pedig 119 ezer forint.

Szombathelyen a nagyobb a drágább

Ezzel szemben hét megyeszékhelyen a nagyobbakat hirdetik magasabb fajlagos áron. Szombathelyen a legjelentősebb a különbség: a nagyobb alapterületű paneleket 22 százalékkal magasabb, 192 ezer forintos négyzetméteráron adják, szemben a 40-59 négyzetméteresekre jellemző 158 ezer forintos árral. Tíz százalék feletti a különbség Salgótarjánban és Békéscsabán is, előbbi városban 92 ezer forint a nagyobb méretű panelek hirdetési ára, a békési megyeszékhelyen pedig 142 ezerért hirdetik a nagyobb lakások négyzetméterét.