Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A második negyedévében két épülettel, összesen 20 ezer négyzetméterrel bővült az ipari állomány: a BILK logisztikai parkban adtak át egy új, közel 9 ezer négyzetméteres raktárat és az állomány része lett egy 12 ezer négyzetméteres raktárépület is, melyet az M7 Real Estate vásárolt meg.

A teljes bérlői kereslet megközelítette a 213 ezer négyzetmétert, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves volumen. A kereslet 75 százalékát szerződés hosszabbítások tették ki, az új szerződések részaránya 19 százalék volt. Két előbérleti szerződést kötöttek a negyedév során, összesen 11 ezer négyzetméter területre, ez a kereslet 5 százalékára rúg, a bővülésekre 1 százalék jutott.

A BIEF összesen 24 tranzakciót regisztrált a második negyedévben, melyből öt szerződés érte el a 10 ezer négyzetmétert. A közel 9 ezer négyzetméteres átlagos tranzakcióméret jelentősen meghaladja a korábbiakban regisztrált átlagot.

A bérleti szerződések 98,5 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 11 ezer négyzetméterre. A városi logisztikát érintő bérbeadások átlagos mérete 631 négyzetméter volt.

A negyedév legnagyobb tranzakciója egy BILK-beli hosszabbítás 95 ezer négyzetméteren, melyhez kapcsolódott egy csaknem 6 ezer  négyzetméteres előbérleti tranzakció is ugyanattól a bérlőtől. A legnagyobb új szerződést a Prologis Park Budapest - Harborban írták alá mintegy 14 ezer négyzetméteren.

Az üresedési ráta 0,4 százalékpontos javulást követően rekord alacsony szintre, 5,5 százalékra csökkent. Jelenleg összesen kicsit több mint 108 ezer négyzetméternyi ipari területen nincs bérlő és egy épületben sincs 10 ezer  négyzetméter feletti egybefüggő kiadatlan terület.

A nettó abszorpció pozitív maradt a második negyedévben, 27 300 négyzetmétert tett ki - olvasható a BIEF jelentésében.