Az ipari ingatlanok iránti keresletet az új bérleti szerződések határozták meg, ezek tették ki a teljes volumen 43 százalékát. A szerződéshosszabbítások 29 százalékos, míg a bővülések 7 százalékos arányt képviseltek. Ezen felül egy BTS (built-to-suit - speciális bérlői igényeknek megfelelően kialakított ingatlan) fejlesztésre kötött szerződést regisztráltak, amely önmagában a kereslet 21 százalékát tette ki.

Mindezek hatására a nettó bérbeadás (vagyis a hosszabbítások nélküli kereslet) 124 százalékkal nőtt  az előző negyedévhez képest, elérve a 75,2 ezer négyzetmétert.

Kép: Forrás: BIEF


A BIEF 23 bérleti tranzakciót regisztrált 2015 második negyedéve során. Az átlagos tranzakcióméret 4,5 ezer négyzetméter volt, de 4 szerződést 10 ezer négyzetméternél nagyobb területre kötöttek. A bérbeadások 93 százalékában logisztikai parkokban foglaltak helyet a bérlők, átlagosan 5,5 ezer négyzetméternyit, míg a városi logisztikai ingatlanokban 1,5 ezer négyzetmétert ért el az átlagos méret.

Az üresedési ráta tovább csökkent, jelenleg az összes terület 13,7 százaléka áll kihasználatlanul. Az előző negyedévhez képest a ráta 0,8 százalékpontot, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,8 százalékpontot csökkent. A városi logisztika üresedési rátája jelentős mértékben, 3,9 százalékponttal csökkent az előző negyedévhez képest elérve a 14,1 százalékot. Az előző negyedévekhez hasonlóan ismét pozitív volt a nettó abszorpció, amely összesen 14.150 négyzetmétert tett ki.

Forrás: BIEF
Kép: Ipari ingatlanok állománya Budapest és környékén