Európában továbbra is az Egyesült Királyságé a befektetések oroszlánrésze, a tőke 40 százaléka, 3,46 milliárd euró irányult ide. Németország, Franciaország és Hollandia szintén jelentős mennyiségű tőkét vonzott az idén. Skandinávia különösen jól teljesített 2014 első felében: 50 százalékkal több, 878 millió euró tőkét fektettek be az északi országok ipari ingatlanpiacán. A régió 2007 óta a legjobb első félévet tudhatja maga mögött 2014-ben és továbbra is jelentős tőkét vonz.

A CBRE szakértői szerint az ipari ingatlanszektor mind méretében, mind teljes befektetési piaci részesedését illetően tovább bővül, ami azt mutatja, hogy vonzó, fenntartható, hosszú távú hozamokat biztosít, és a többi szektorhoz hasonlóan a tőkeérték növekedéséből is profitál. Számos intézményi befektető csak mostanában kezdett érdeklődni az ipari ingatlanok iránt, és azok, akik már korábban befektettek, most újabb lehetőségek után kutatnak.

A bérlők érdeklődése, a bérbe adottság folyamatosan erősödik, a központi piacokon a raktáráruházak iránti kereslet éves szinten 42 százalékkal nőtt.

Ezek a városok állnak az élen

A bérbeadásban Párizs, Milánó és Budapest mutatta a legerősebb növekedést, majd Dublin és Amszterdam következett.  A kereslet és kínálat egyensúlya azonban továbbra is hiányzik: a modern ingatlanállomány a jó lokációkban korlátozott, ezért a bérlők a másodlagos területek felé fordulnak, vagy saját igényeikre szabott BTS (build to suit) projekteket indítanak el. Éppen ezért a legtöbb új fejlesztés BTS, bár a legfontosabb nyugat-európai piacokon már látszanak a jelei néhány spekulatív fejlesztésnek.

Budapesten 2014 második negyedében 67,4 ezer négyzetméternyi terület talált bérlőre, ami jelentős növekedés az első negyedévhez képest, és 2008 harmadik negyedéve óta a legmagasabb érték. A szerződések között a megújítások 45 százalékot képviselnek. Az üresedés jelenleg 19,1 százalék, ami 2,6 százalékponttal kevesebb, mint az év elején.

Budapesten kivárnak a befektetők

Míg a régiónk az ipari ingatlanbefektetések terén összességében jelentős növekedést tud felmutatni, Magyarországon egyelőre kivárnak a befektetők. Ahogyan a bérlői piac élénkül és az üresedés csökken, a várakozások szerint ismét lesz befektetői érdeklődés az ipari és logisztikai ingatlanok iránt - mondta Tim O'Sullivan, a CBRE budapesti befektetési vezetője.