A Balatonon már csak alig 35-40 szabadstrand van, szemben a több mint 90 zárt kikötővel. Most mégis utóbbiból lehet eggyel több a fürdőhelyek kárára: a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. ugyanis most egy majdnem 100 férőhelyes zárt kikötőt építtetne. Az építési engedélyt - a 24.hu riportja szerint - már megszerezte a beruházó, ráadásul a 99 hajó parkoltatására alkalmas terület miatt még környezeti hatástanulmányt sem kellett készíteni a Natura 2000-es rész átalakítására. Állítólag az eredeti tervekben még egy 184 helyes létesítmény szerepelt.

Az új kikötő ráadásul zárt lenne. A már korábban elkészült Álmai Nyaralója nevű apartmancsoporthoz tartozna. A kikötőt a szabadstrand előtti tómederben akarják kialakítani, 18400 négyzetméteren.

A helyiek, és a partszakaszt használók nem kérnek a tervből: a Szabadstrand Megóvó Baráti Kör néven civil közösség jött létre, amely szerda este közmeghallgatáson ágált a beruházás ellen. Aggódnak, hogy új jár Siófok is, mint Balatonlelle vagy Fonyód, amelyeknek korábban volt szabad, természetközeli balatoni partjuk, mostanra viszont betonozott területük van.

Budapestről 47 perc alatt le lehet jutni vonattal. Az utasok elindulnak a fővárosból a déli partra, és 70 százalék itt száll le. Ők ezt a szabadstrandot választják. Ez az, amit még a szegényebbek is meg tudnak fizetni - idéz a portál egy másik érvet a strand ellen. Ahogy arról korábban a Napi.hu is írt, a fizetős strandok pedig évről-évre egyre drágábbak.

A környezetvédelmi aggályokat megpróbálta eloszlatni a Veszprémi Járási Hivatal természetvédelmi osztályának vezetője, Horváth László is: azt mondta, hogy kell kotrás, de az iszap tárolására a Balaton környékén három tároló van. A közönség javította ki, hogy már csak a vonyarcvashegyi működik.

A címlapkép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.