Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése augusztusban (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) számottevően romlott az előző hónaphoz képest. Az idei évből eltelt nyolc hónapban e megítélés trendje leginkább stagnáló, kisebb hullámzás mellett. A nyers adatok is kedvezőtlen irányú változásra utalnak - írja a GKI.

Augusztusban a cégek 27 százaléka növekvő, 15 százaléka csökkenő termelésről számolt be, ugyanez a két arány júliusban rendre 36 és 15 százalék volt. Ebben a hónapban a mélyépítő cégek helyzete stagnált, a magasépítőké romlott. A legkevésbé kedvező körülményekről most is az 50 fő alatt foglalkoztató kisvállalatok tudósítottak, emellett azonban néhány nagyvállalat is romló termelési helyzetről számolt be. Egy évvel ezelőtt a cégek 26 százaléka tapasztalt növekvő, 25 százaléka csökkenő termelést.

Építőipari bizalmi indexek, 2011-2014
Kép: (szezonálisan kiigazított adatok)

A rendelésállományok összesített értékelése augusztusban - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - enyhén javult az előző hónaphoz képest. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok változatlan helyzetre utalnak: augusztusban a válaszadó vállalkozások 20 százaléka regisztrált magas, míg 25 százalékuk alacsony rendelésállományt, szemben a júliusi 18, illetve 22, valamint az egy évvel ezelőtti 8, illetve 43 százalékkal. A mélyépítéssel foglalkozó cégek pozíciója továbbra is jobb, mint a magasépítőké.

A foglalkoztatási várakozások - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - augusztusban némileg romlottak az előző hónaphoz, de sokat javultak az egy évvel ezelőttihez képest. A nyers adatok is a korábbinál kedvezőtlenebb kilátásokra utalnak. Az augusztusi felmérés eredménye szerint a cégek 15 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 13 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Júliusban ugyanez a két arány rendre 17 és 9 százalék, egy éve pedig 7 és 12 százalék volt.

A magas- és mélyépítők közötti korábbi különbség ebben a hónapban nem érződött. A közepes és nagyvállalatok között többen tervezik a létszám bővítését, míg az 50 fő alatti cégeknél a leépítést és felvételt fontolgatók arányai lényegében megegyeznek. A KSH adatai szerint 2014 első öt hónapjában az építőiparban foglalkoztatottak létszáma 2,3 százalékkal volt magasabb az egy esztendővel korábbinál.

Augusztusban ismét az árcsökkentést tervező cégek kerültek enyhe többségbe. A válaszadó vállalatok nagy többsége (87 százaléka) most is árstabilitásra számít.

A fizetési késedelmek még mindig sok problémát okoznak

Az építőipari cégvezetők számára a legtöbb fejfájást továbbra is a vevők fizetési késedelmei okozzák. A kereslet korlátozottsága immár csak minden harmadik vállalkozásnak okoz gondot. Az állam magatartása a korábbinál sokkal kiszámíthatóbb, a munkaerő- és a kapacitáshiány említési gyakorisága viszont szinte folyamatosan emelkedik - olvasható a felmérésben.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében augusztusban elég nagymértékben romlott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), de összességében még mindig enyhe derűlátást tükröz. A nyers adatok is kedvezőtlen irányú elmozdulást jeleznek. Augusztusban a válaszadók 16 százaléka javulásra, 14 százalékuk romlásra számított, júliusban ugyanez a két arány rendre 30 és 11 százalék volt a GKI felmérése szerint.