Az ÉVOSZ már hetekkel ezelőtt 7-10 százalékos további csökkenésre módosította korábbi, mélypont körüli stagnálást jósló prognóziást az építőipar egész éves teljesítményét illetően, s ezt a borúlátást már a KSH legújabb adatai is tükrözik - mondta a  Napinak Koji László ÉVOSZ alelnök.  Az új szerződések volumenének  hónapról hónapra történő csökkenése eredménye, hogy a szerződésállomány az első három hónapban 40 százalékkal zsugorodott, a teljes szerződésállomány volumene pedig több, mint 32 százalékkal csökkent. Ha ez a trend folytatdik, akkor a szektor teljesítménye éves szinten 10 százaléknál is többet eshet - tette hozzá.

Az építőipari áraiban továbbra is csak az infláció felét érvényesíthetik - ezt is leginkább a speciális szaképítési ágazatban - így tovább romlik a piaci szereplők likviditása  - hangsúlyozta Koji, ami azért is különösen nagy gondot okoz, mert az ágazati szereplőknek maga a kincstár is 37 milliárd forinttal tartozik, a 60 napon túl lejárt számlák után.

Az alelnök elmondta, látják, hogy a kormány közmegrendelésekkel próbálja fékezni a zuhanást, de a programok mögé tett forrás nagyon alacsony.  A Bencsik János államtitkár által bejelentett 2,5 milliárdos energetikai felúíjtási programra utalva kifejtette, ez nagyvonalú számítások szerint mingtegy 2500 lakás felújítására elgendő, ami a megújításra váró lakásállomány mintegy egy százaléka.

Az építőipari árak változása jól illeszkedik a szektor helyzetéhez, egy leszálló ágazatban ugyanis nem lehetséges árat emelni - fogalmazott Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a megszűnő PPP konstrukciók és pályázatok egy éves leállítása nyomán idén nagyon lecsökkent az új szerződések kötése, amit tovább ront, hogy a lakáspiacon sem indulnak új beruházások.

Rövid távon nem várható fordulat - hangsúlyozta, ugyanakkor elképzelhetetlennek tartja, hogy a pályázati rendszer reaktiválódása ne induljon be ebben az évben. Ezért arra számít, hogy ha az építőipar teljesítménye nem is, de a szerződésállomány 2011-ben eléri a mélypontot.

Bizonyos kohéziós programokhoz tartozó projektek - vízminőség javítása, szelektív hulladékfeldogozás - indulására  mindenképpen lehet számítani, ezekhez pedig építési kivitelezési megbízások kapcsolódnak. A kereskedelem és a feldolgozóipar beruházási igényei azonban csak akkor jelenhetnek meg az építési szektorban megrendelésként, ha a fogyasztás és a kereslet  érdemben növekszik. Ezek a területek ugyanis már a válság előtt is a kapacitásaik 81-82 százalékán működtek, vagyis növekedés esetén is rendelkeznek tartalékokkal.