Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipar kilátásait a foglalkoztatási várakozások és a rendelésállomány alapján egyetlen számban összesítő GKI építőipari bizalmi index augusztusban tovább javulva újabb történelmi csúcsot döntött. Az előző háromhavi termelés értékelése jelentősen, a rendelésállományok megítélése némileg javult, miközben a foglalkoztatási várakozások nem változtak. Az áremelési törekvések intenzitása kissé emelkedett - derül ki a GKI legújabb elemzéséből.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése augusztusban jelentősen javult az előző hónaphoz képest - a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Hasonlóan magas értéket 19 évvel ezelőtt, 1998 elején ért el e mutató.  A nyers, szezonálisan nem kiigazított adatok is javuló termelési helyzetet tükröznek: augusztusban a cégek 33 százaléka számolt be növekvő, s csupán 11 százaléka csökkenő termelésről, szemben a júliusi 26 és 11 százalékkal.

Kik az elégedettebbek?

Augusztusban mindkét építési főcsoport helyzetértékelése számottevően javult, de a közepes méretű cégek elégedettebbek voltak helyzetükkel, mint a kisvállalkozások.

A termeléssel kapcsolatos jelenlegi elégedettség az egy évvel ezelőttinél érezhetően nagyobb: 2016 augusztusában a cégek 20 százaléka tudósított növekvő, 24 százaléka csökkenő termelésről.

A rendelésállományok értékelése még kedvezőbbé vált, az ezt jellemző mutató értéke augusztusban újabb historikus csúcsra emelkedett (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A szezonálisan nem kiigazított adatok is némi pozitív változást jeleznek: augusztusban a válaszadó vállalkozások 30 százaléka számolt be magas, 14 százaléka pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júliusban 28 és 14 százalékot, egy évvel ezelőtt rendre 16 illetve 42 százalékot tett ki. Idén augusztusban a magasépítő cégek helyzetértékelése romlott, de a mélyépítőké javult.

GKI Építőipari bizalmi index 2014 január - 2017 augusztus
Kép: Napi.hu

A szezonálisan kiigazított adatok alapján augusztusban az előző hónaphoz képest nem változtak a foglalkoztatási várakozások, a nyers adatok enyhe negatív változást jeleznek. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 18 százaléka, annak csökkentésére 5 százalékuk készül. Júliusban ugyanez a két arány rendre 22 és 6 százalék, egy évvel ezelőtt rendre 12 és 20 százalék volt. Ebben a hónapban a magasépítők foglalkoztatási kilátásai valamelyest javultak, a mélyépítőké viszont romlottak.

Az áremelési törekvések augusztusban kissé erősödtek az előző hónaphoz képest - a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Áremelést a cégek 29 százaléka tervez, míg árcsökkenést mindössze 3 százalékuk valószínűsít. Júliusban még 24 és 5, tavaly augusztusban 8 és 11 százalék volt ugyanez a két arány.

Feljövőben a kapacitáshiány

A hazai építési szektor legfontosabb problémája továbbra is a munkaerőhiány. A vevők fizetési késedelmei illetve a kapacitáshiány osztozik a második-harmadik helyen - s az utóbbi van feljövőben - állapítja meg a GKI.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásairól a cégek augusztusban derűsebben nyilatkoztak, mint júliusban (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok változatlan várakozásokra utalnak: a derű- és borúlátók aránya augusztusban 23 és 7, júliusban 24 és 9 százalék volt.