Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipari kilátásokat egy számba sűrítő, a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján számított bizalmi index értéke júniusban csak szolidan változott, mindössze egy ponttal nőtt az előző hónaphoz  - derül ki a GKI friss felméréséből.

Az elmúlt  három hónap termelési helyzetének megítélése júniusban lényegében nem változott a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok enyhe javulást tükröznek: júniusban növekvő termelésről a cégek 32, csökkenőről 17 százaléka számolt be, májusban ugyanez a két arány rendre 28 és 17 százalék volt. Júniusban a magasépítő cégek helyzetértékelése romlott, a mélyépítőké viszont javult. Az 50 fő alatti kisvállalatok valamivel elégedettebbek helyzetükkel, mint az ennél nagyobb cégek.

A termeléssel jelenleg sokkal elégedettebbek a cégek, mint egy éve: 2016 júniusában a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 20 illetve 33 százalék volt.

Júniusban tovább javult a rendelésállományok értékelése a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ez a megítélés júniusban 19 éves csúcsra jutott. A szezonálisan nem kiigazított adatok is pozitív változást jeleznek: júniusban a válaszadó vállalkozások 30 százaléka számolt be magas, 21 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány májusban 24 és 22 százalék, egy éve pedig 15 és 39 százalék volt. Idén júniusban mind a magas-, mind a mélyépítő cégek helyzetértékelése javult.

Minden negyedik cég létszámot bővítene

Júniusban a foglalkoztatási várakozások nem sokat változtak (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) az előző hónaphoz képest. A nyers adatok enyhe pozitív változást jeleznek. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 26 százaléka, annak csökkentésére 8 százalékuk készül. Májusban ugyanez a két arány rendre 21 és 6 százalék volt. Ebben a hónapban a magasépítők foglalkoztatási kilátásai valamelyest javultak, de a mélyépítőké sajnos romlottak.

Egy évvel ezelőtt a foglalkoztatási tervek a jelenleginél jóval kevésbé voltak derűlátóak: 2016 júniusában a létszám bővítésére a válaszadók 15, annak csökkentésére 14 százalékuk számított.

Ennyien terveznek áremelést

Az áremelési törekvések júniusban kissé csökkentek az előző hónaphoz képest - a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Az áremelést tervezők aránya (25 százalék) mindazonáltal továbbra is lényegesen meghaladja az árcsökkenést valószínűsítők arányát (5 százalék). Ugyanez a két arány májusban 26 és 2 százalék, tavaly júniusban 11 és 9 százalék volt.

Továbbra is a munkaerőhiány a hazai építőipar legfontosabb problémája, a kereslethiány említési gyakorisága pedig újabb negatív csúcsot döntött. A vevők fizetési késedelmeinek korlátozó szerepe csökkenő tendenciájú, de még mindig csaknem minden negyedik vállalkozásnak jelent problémát.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásait továbbra is hullámzóan ítélik meg a vállalkozások. Az építőipari termelők körében e várakozások - a májusi javulás után - júniusban romlottak (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok is némi romlást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya júniusban 23 és 8 százalék, májusban 30 és 10 százalék volt.