Az elmúlt hét hónap 9 ezer kérelmének a fele az OTP-hez futott be. A január óta elérhető új konstrukció iránti kérelmek száma az OTP-nél 50 volt, a 3 százalékos hitelt  20 család, áfa-visszatérítést 40 család igényelt - mondta Kormos Zoltán. A bank 2016 végéig 20 ezer kérelemre és arra számít, hogy az eddigi átlagos 1,1 milliós támogatási összeg 1,5 millió forintra nő.

Az új konstrukció iránti nagyon alacsony igény oka, hogy egyelőre nincs mire igényelni a csokot, becslések szerint mindössze 6 ezer értékesítésre váró lakás van ma az országban, a lakásépítés felpörgése az év második felében, de inkább 2017- 2018-ban várható  - erősítette meg Kormos a korábban lakáspiaci, építőipari szakértők szájából elhangzott véleményt.

Az új támogatási konstrukcióból még nem folyósítottak egyetlen ügyfélnek sem, a fizetési ütemezés ezt nem indokolta. Az érdeklődés azonban rohamosan növekszik, január óta országszerte 14 ezer ügyfél kereste fel a fiókokat csok miatt. A legtöbb érdeklődőt az észak-magyarországi régióban, a legkevesebbet Budapesten regisztrálták.

Jó sokat kell előre fizetni az ingyenmilliókhoz

A két új csok rendeletben foglalt változások közül Kormos azt tartotta a leglényegesebbnek, hogy immár folyamatban lévő lakásprojektekre is kérhető a támogatás, ezzel szerinte az építőipart hajtó legfontosabb momentum bekerült a szabályozásba. Ugyanakkor bár az igénylés a projekt bármelyik fázisában benyújtható, a szerződés megkötésére leghamarabb 70 százalékos készültségnél kerülhet sor,  azaz a kérelmezőnek jelentős önerőre van szüksége, ha a beruházó nem finanszírozza előre a projektet.

Jelentős szigorításként említette, hogy csak a 2015. január 1- után kiállított számlák áfatartalmát lehet visszaigényelni azoknál az épületeknél, amelyeknek nincs meg a használatbavételi engedélye.

Közmunkások a használt lakáshoz igényelhető támogatásokat kérhetik, ha rendelkeznek a legalább két éves biztosítotti jogviszonnyal.

Más a támogatás és más hitel

Fellazította a rendelet az összkomfortosság fogalmát, csatornázás helyett elegendő a derítő, vezetékes víz helyett pedig a fúrt kút. Zártkerti és külterületi telkeken épülő házakra is igényelhető a csok. Új lakásnak minősül a tetőtér-beépítés  és az emeletráépítés, ha külön albetétként, az ingatlannyilvántartásban új ingatlanként szerepel.

Ugyanakkor kiderült, a majdani forgalmi értéküknél nagyobb beruházást igénylő építkezések építtetői inkább csak a vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak, a 3 százalékos hitel elbírálásánál konzervatív hitelezési politikát követ a bank, a finanszírozást a hitelbiztosítéki érték nagysága alapján fogja megszabni.

Szigorítás a bevállalt, de meg nem születő gyerekeknél

A bevállalt, de nem megszülető gyerekekkel kapcsolatos adminisztrációt is szigorította a rendelet. Alaphelyzetben mindenképpen vissza kell fizetni a támogatást. Ha meghal az egyik házastárs vagy kiderül, hogy meddő, akkor a kormányhivatal tartja fenn a jogot a méltányosság mérlegelésére. Visszafizetésnél a büntető kamat mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Az önerős lakásépítések viszik majd az idei piacot

Idén az OTP-hez várt 20 ezer csok kérelem mintegy 60 milliárdos támogatást jelent, becsléseik szerint ennek a 10-20 százaléka lesz újlakás célú, s az önerős építkezések hasítják ki a jelentősebb részt. Az új lakások iránit csok igények 10-20 százaléka lehet a 3 gyerekeseket érintő, 10+10 milliós támogatási igény. A KSH 2011-es adatai szerint a családok 8 százaléka él 3, vagy több gyerekkel, a csok nyomán ez az arány 15-20 százalékra is felmehet - vélte a hitelezési igazgató.

Ha a csok-igénylő hitelt is felvenne, de hitelképtelennek bizonyul, akkor ebben az eljárásban a támogatástól is elesik, a jelentős forráshiány miatt ugyanis nem tudja megvalósítani az eredeti célt, csak ha bizonyítja a megfelelő önerő meglétét. Ekkor még lehet esélye a tárgyalásra - mondta Kormos Zoltán. A program indulása óta a kérelmezett csok kezdeményezések feléhez általában hitel is kapcsolódik.

Hitelnél más elbírálás alá esnek a meglévő és a vállalt gyerekek

A bevállalt gyerekre felvett támogatást a bank nem számítja be az önerőbe, ilyenkor előtérbe kerül a konzervatívabb értékelés. Más a kincstár és más a bank kockázatvállalása, a  likvid lakáspiacú térségekben a támogatás mértéke a jogszabályi plafonhoz közelít majd, a hitelt azonban a bank konzervatívan fogja kezeli.

Hiányzik a szabályozásból egy fontos szempontrendszer

A megjelent jogszabály egyetlen gyengéje a nyilvánvalóan teljesíthetetlen vállalással kapcsolatos. Ezeket a banknak el kell utasítani, de ehhez a jogszabály nem ad mérlegelési szempontrendszert. A pénzintézetek felelőssége e téren is nagyon nagy az új támogatási rendszerben - hangsúlyozta Kormos.

Az új csok rendelet ugyan nem tér ki az energetikai előírásokra, hitelezésnél azonban itt is előtérbe kerül a hitelbiztosítéki érték, a részletes építési tervdokumentáció iránymutató az ingatlan majdani forgalmi értékére nézve.